« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
BLA BLA

Mobitelima živciramo sve oko sebe

Studenti koji su morali rješavati probleme dok je u njihovoj blizini ispitivač razgovarao mobitelom bili su puno dekoncentriraniji i iznerviraniji

Mobiteli dekoncentriraju okolinu
Mobiteli dekoncentriraju okolinu (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

korištenje mobitela

,

razgovaranje

,

dekoncentracija

Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu PLoS One, studenti koji su morali rješavati probleme dok je u njihovoj blizini ispitivač razgovarao mobitelom bili su puno dekoncentriraniji i iznerviraniji od studenata koji su iste probleme rješavali dok su kraj njih razgovarale dvije osobe. Studenti su također imali veće izglede zapamtiti sadržaj razgovora osobe na mobitelu od dijaloga dviju osoba na istoj udaljenosti.

To istraživanje pruža dodatne dokaze zašto su mobiteli tako visoko na popisu modernih sredstava za iritiranje.

Jedan od razloga za to je, po psihologinji Veronici Galvan sa sveučilišta u San Diegu, potreba ljudskog mozga da popuni praznine.

"Ako čujete razgovor samo jedne osobe stalno pokušavate nadomjestiti praznine u konverzaciji i to prirodno odvlači vašu pažnju s onoga što radite".

Stručnjaci kažu da isto tako kod slušatelja takvih razgovora raste napetost jer ne mogu pobjeći iz te situacije na isti način na koji raste osjećaj napetosti dok se čeka na vlak ili tramvaj.

"Kada čekate u redu i netko iza vas priča mobitelom vi ste na neki način taoci", kaže Galvan i dodaje da to može rezultirati stresnim odgovorom na situaciju.

Zbog toga što je nemoguće ignorirati razgovor mobitelom u blizini, žrtve te situacije često pogrešno vjeruju da je osoba koja razgovara mobitelom preglasna.

Istraživanjem je utvrđeno da je postotak osoba koje su iritirane razgovorima mobitelom počeo padati pa je iznerviranih 2006. bilo 82 posto, a šest godina kasnije taj je postotak pao na 74 posto

14.03.2013. 22:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh