« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
HLADNOĆA I ŠTEDNJA

Mnogi europski gradovi odustali od dočeka Nove godine

Oštra zima i recesija uzele su svoj danak i u dočecima Nove godine u gradovima srednje Europe

Fotografija vijesti
Više o

štednja

,

Europski gradovi

,

doček Nove godine

,

hladnoća

Oštra zima i mrazovi koji noću spuštaju temperaturu na više od 20 stupnjeva ispod ništice i proklamirana štednja zbog krize u Europi desetkovali su dočeke Nove godine 2011. na otvorenom u češkim, slovačkim i poljskim gradovima. Manji gradovi su odustali od organizacije dočeka ili organiziraju skromne dočeke, ali veliki, s trima prijestolnicama na čelu s  Pragom, Bratislavom i Varšavom, ipak su odlučili ne razočarati turiste.

U Pragu se tradicionalno glavni program priređuje u starom gradskom središtu s nastupima domaćih glazbenih zvijezda. Policija očekuje da će noć biti relativno mirna i na ulice u središtu izvodi oko 200 policajaca uglavnom zbog pripitih ili odvažnih turista i Pražana koji bi Novu dočekali skokom u ledenu Vltavu.

Susjedna Bratislava i ove godine želi održati imidž srednjoeuropske prijestonice pa je zabava već počela utrkom po bratislavskim mostovima, a predvečer proslava počinje koncertima i velikom diskotekom na otvorenom. Bratislava će i ove godine iskoristiti široki Dunav kao kulisu fantastičnog vatrometa koji će trajati 10 minuta.

U Poljskoj, organizatori najmasovnijih i najluđih dočeka u velikim gradovima su poljske televizije, uključivo i nacionalnu televiziju TVP koja se finacira od pretplate. One ove godine oštro konkuriraju jedna drugoj, ne štedeći na troškovima za najveće domaće zvijezde, ali i strane sastave.

Varšava je odlučila da u Novu 2011. zakorači u europskom duhu, pošto zemlja u drugoj polovici godine predsjeda Europskom unijom, a u ponoć će na mamutski podij u središtu grada doći i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, koji će Poljacima čestitati Novu godinu. (hina/metro-portal)

31.12.2010. 16:05:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh