« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
HAAŠKA TRAGIKOMEDIJA

Mladić izbačen iz sudnice: "Vi niste sud, ne date mi ni da dišem"

Iako je Mladić najavio da se neće pojaviti u sudnici ipak je u ponedjeljak ujutro stigao, no ročište je počelo uz incidente i upozorenja predsjedavajućeg suca

Ratko Mladić
Ratko Mladić (YouTube)

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić, optužen za genocid počinjen tijekom rata u Bosni i Hercegovini, izbačen je u ponedjeljak iz haaške sudnice nakon što je predsjedavajući sudac Alphons Orie, kojem je Mladić stalno upadao u riječ, naložio djelatnicima osiguranja njegovo uklanjanje iz sudnice.

Tu odluku suca Mladić je popratio vikanjem da mu se ne daje pravo da se brani. "Vi niste sud, ne date mi da dišem", čulo se Mladića prije nego je isključen ton iz sudnice i ročište nakratko prekinuto kako bi osiguranje izvelo Mladića iz sudnice.

General Mladić trebao se u ponedjeljak izjasniti o krivnji no on to nije želio učiniti jer s njim u sudnici nisu bili branitelji po njegovu izboru. Mladić je tajništvu suda predložio dvojicu branitelja - Miloša Šaljića iz Srbije i Aleksandra Mezjajeva iz Rusije no tajništvo suda još nije dovršilo provjere dvojice predloženih pravnika, pa je u sudnici s Mladićem bio branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić s kojim Mladić sada odbija komunicirati.

Tajništvo je najavilo da će provjeru dovršiti do 1. kolovoza, a sudac Orie kazao je Mladiću kako se sudsko vijeće ne bi protivilo da uz branitelja po službenoj dužnosti u sudnici sjedi i Šaljić, no on je u međuvremenu napustio Haag.

Kada je sudac Orie prešao na čitanje točaka optužnice u okviru procedure izjašnjavanja o krivnji Mladić ga je ponovno prekinuo osornim riječima: "Bez advokata neću da slušam", te je skinuo slušalice, pa je Orie naložio njegovo uklanjanje iz sudnice.

Nakon kratke stanke ročište je nastavljeno bez Mladićeve nazočnosti čitanjem svih točaka optužnice za koje se sudsko vijeće u ime Mladića izjasnilo da nije kriv. Pravila Haaškoga suda predviđaju da se, ukoliko se optuženik ne izjasni o optužnici u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, evidentira da se ne osjeća krivim, što je vijeće u Mladićevo ime i učinilo.

Iako je Mladić najavio da se neće pojaviti u sudnici ipak je u ponedjeljak ujutro stigao, no ročište je počelo uz incidente i upozorenja predsjedavajućeg suca da ne komunicira s publikom na sudskoj galeriji te da skine kapu s glave za što je sudac Orie zatražio i asistenciju djelatnika osiguranja. Orie je više puta upozorio Mladića da ne sjedi okrenut prema sudskoj galeriji već da se okrene sudskom vijeću, kao i da ga stalno ne prekida već da čeka da mu se da riječ.

Mladić se, tvrdeći da ne želi vrijeđati sud, bunio da mu je hladno za glavu te tražio da "stavi šapku", a okretanje prema galeriji objasnio je time da "bolje čuje na lijevo uho".

Orie je izvijestio da je liječnički pregled obavljen u pritvorskoj jedinici pokazao da nema medicinskih razloga zbog kojih Mladić ne bi mogao sudjelovati na ročištu.

Sudac Orie također je upozorio da se neće tolerirati nedopuštena komunikacija s publikom, kao što je bio slučaj na njegovu prvom pojavljivanju kada je neverbalno komunicirao s jednom od žena iz Bosne. Vijeće će poduzeti mjere, upozorio je Orie ističući da se neće dopustiti izražavanje bilo kakvih emocija iz publike prema Mladiću niti optuženikovih prema publici.

Mladić je uhićen 26. svibnja u Srbiji a pet dana kasnije prebačen je u pritvor Haaškoga suda. Na svom prvom pojavljivanju pred sudom 3. lipnja, koje je održano odmah po prebacivanju u Haag iz Srbije gdje je uhićen nakon 16 godina skrivanja, nije se želio izjasniti o krivnji za optužnicu koja ga tereti za dvostruki genocid počinjen u Srebrenici i drugim dijelovima BiH te za zločine protiv čovječnosti. On je tada optužbe odbacio kao "gnjusne".

04.07.2011. 13:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh