« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
HMM ...

Mladi svoje probleme najviše rješavaju sami

Mlade najviše muči mogućnost zapošljavanja i odnosi s vršnjacima, ali tek petina njih traži pomoć prijatelja ili obitelji kada se suoče s problemom

Samo 14 posto mladih nema problema
Samo 14 posto mladih nema problema (Shutterstock)
Više o

zapošljavanje

,

problemi

,

mladi

,

pomoć

Rezultati nedavne ankete pokazali su da mlade tijekom školovanja najviše muči zapošljivost i odnos s vršnjacima. Kome se obraćaju za pomoć u takvim ili sličnim situacijama, istražio je portal EduCentar na više od 300 ispitanika.

Najviše ispitanika, njih 35%, navodi da svoje probleme rješavaju sami. „Za psihologa treba ili dosta platiti ili dugo čekati, pa sam naučila sve probleme rješavati sama" pojašnjava jedna ispitanica dok druga tvrdi da 'najbolje poznaje samu sebe i zato ne treba ničiju pomoć'.

Osim što smatraju da sve mogu sami riješiti, ispitanike u potrazi za stručnom pomoći ili savjetom od strane obitelji/prijatelja 'koči' i strah od osude. „Bojim se reći drugima" zaključuje jedan od ispitanika.

Petina ispitanika (20%) ne gaji strah od osuđivanja te se za pomoć obraća obitelji i prijateljima. „Prvenstveno prijateljima, pa ako vidim da mi oni ne mogu pomoći, potražim pomoć od obitelji." komentira jedan od ispitanika, a drugi se nadovezuje „Kad sam prijateljima ili obitelji rekao što me muči, odmah mi je bilo lakše."

Korak dalje otišlo je 16% ispitanika koji su potražili pomoć psihologa radi svojih problema tijekom školovanja. „Imala sam problema s učenjem pa sam se prijavila u grupu koja pomaže u organizaciji vremena ili zadataka." Pojašnjava jedna ispitanica, dok druga navodi da se psihologu obratila zbog 'treme od ispita'.

Koliko pomoć stručnjaka zna biti značajna dokazuje komentar ispitanika koji utvrđuje da 'mu je to bila jedna od najznačajnijih odluka u životu'.

Čak 15% ispitanika ne zna kome se treba obratiti za pomoć. „Imala sam puno problema, ali nisam znala kome, kako i kada se obratiti" komentar ispitanice koji daje naznaku da je potrebno poraditi na informiranosti mladih po pitanju kome i kako se mogu obratiti za pomoć zbog svojih školskih briga.

Tek 14% ispitanika zaključuje da nema problema odnosno da je 'sve super'.

28.01.2014. 10:36:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh