« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
ZNATE LI!

Mladi neće još više pušiti marihuanu ako se ona legalizira u medicinske svrhe

Nikakvi zakoni koji vrijede u pojedinačnim državama ne igraju ulogu u konzumaciji marihuane.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Pixabay)

O marihualni se godinama vode jedne te iste debate. Treba li ju legalizirati u medicinske svrhe? Hoće li to postići kontra učinak? Hoće li se time povećati konzumacija droga kod maloljetnika?

Barem je na ovo posljednje pitanje nedavno uspješno odgovorila jedna studija (objavljena 27.veljače 2018. u časopisu Addiction). Naime, legalizacija marihuane u medicinske svrhe nikako ne utječe na uporabu marihuane kod mladih.

Istraživanje je provedeno u SAD-u, gdje je korištenje kanabisa u medicinske svrhe dozvoljeno u 29 država, a predvodila ga je autorica Deborah Hasin.

Međutim, Hasin navodi da se isto pitanje treba postaviti ponovno jer se situacija može promijeniti ako se marihuana legalizira u više država pa postane komercijaliziranija. 

Tijekom istraživanja, analizirale su se informacije iz 11 proteklih studija koje su se bavile pruočavanjem konzumacije marihuane kod mladih između 1991. i 2014.

Pratila se konzumacija marihuane kod adolescenata u mjesec dana prije i nakon što su se u nekim sažavama promijenili zakoni o njezinoj legalizaciji. Nakon toga, ti su rezultati uspoređeni s onima u državama gdje je marihuana i dalje zakonom zabranjena.

Zaključak koji su donijeli bio je da nikakvi zakoni koji vrijede u pojedinačnim državama ne igraju ulogu u konzumaciji marihuane.

Unatoč tome što legalizacija marihuane ne utječe na ponašanje tinejdžera, sigurno ima neke druge posljedice (poput povećanog korištenja kod onih koji ju već koriste, i naravno, razvoj ovisnosti), zbog čega se još jednom treba dobro zapitati što će se dogoditi ako se legalizacija proširi na sve veći broj država unutar i izvan SAD-a.

 

28.02.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh