« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
NARAVNO

Mladi ne vjeruju u institucije

Mladi u Hrvatskoj izgubili su sve iluzije, pokazalo je istraživanje, jer političkim strankama vjeruje tek pet posto njih, iako ih dvostruko više ima neku člansku iskaznicu

Mladi su bez iluzija
Mladi su bez iluzija (Shutterstock)
Više o

mladi

,

političke stranke

,

povjerenje

,

institucije društva

Demokratski potencijal mladih je na kušnji, pokazalo je istraživanje u kojem su rezultati dali nemilosrdno istinitu sliku o društvu - raste nepovjerenje u političke i društvene institucije, a smanjuje se interes za politiku.

Štoviše, kad ih pitate jesu li zadovoljni demokracijom, mladi u velikoj većini odgovaraju - NE. Samo pet posto vjeruje političkim strankama, ali, istodobno, zanimljivo, čak ih je deset posto učlanjeno u neku od stranaka. Među motivima koje su maldi izdvojili za članstvo u strankama jedan je, čini se, prilično iskren odgovor. 21 posto reklo je da se učlanilo zbog osobnih potreba i interesa.

Također je pokazalo da mladi imaju neke od prilično čvrstih stajališta kad je riječ o politici, poput onoga da je 57,7 posto nezadovoljno demokracijom, a više od trećine traži čvrstog vođu.

Čak 60 posto mladih ne vjeruje ili uglavnom ne vjeruje pravosuđu i lokalnoj vlasti, a Vladi, političkim strankama i Saboru čak 74 posto mladih. Istraživanje pokazuje i da prihvaćanje ustavnih vrijednosti, poput poštovanja ljudskih prava i slobode, jednakosti, socijalne pravde, ravnopravnost među spolovima s godinama pada.

29.10.2014. 18:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh