« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Mjuzikl prema dnevniku Anne Frank

Idućeg mjeseca u Madridu će biti izveden mjuzikl o hrabroj židovskoj djevojčici i njenom životu

DNEVNIK Anne Frank, objavljen 1947. godine, preveden je na 60 jezika i prodan u više od 25 milijuna primjeraka
DNEVNIK Anne Frank, objavljen 1947. godine, preveden je na 60 jezika i prodan u više od 25 milijuna primjeraka
Više o

Anna Frank

,

Madrid

MJUZIKL nastao prema ‘Dnevniku Anne Frank' idućeg će mjeseca biti izveden u Madridu. Nakon što je djelo zaživjelo na filmu, kazališnim daskama, priča o židovskoj djevojčici koja se s obitelji skrivala u okupiranom Amsterdamu po prvi će put biti izvedeno kao mjuzikl. Fundacija Anne Frank, koja ljubomorno čuva prava na dnevnik i već je jednom odbila redatelja Stevena Spielberga koji je želio snimiti film, s odobravanjem gleda na postavljanje španjolskog mjuzikla.

- Ova produkcija poštuje poruku tolerancije unutar jedne tragedije koja uvijek treba biti upozorenje - rekao je Jan Erik Dubbelman iz fundacije. Španjolska kazališna skupina posjetila je mali stan u kojem se Frank skrivala od nacista. Isabella Castillo, 13-godišnja Kubanka koja igra Annu Frank bila je dirnuta tim posjetom.

Odobrenje fundacije
Fundacija Anne Frank, koja ljubomorno čuva prava na dnevnik i već je jednom odbila redatelja Stevena Spielberga koji je želio snimiti film, s odobravanjem gleda na postavljanje španjolskog mjuzikla.

Frank je dnevnik napisala kada je 25 mjeseci zapisivala svoja iskustva tinejdžerice, odnos s roditeljima, očaranost filmskim zvijezdama. Njezina obitelj je uhićena 1944., a Anne je umrla u logoru Bergen-Belsen godinu dana kasnije. Njezin otac Otto jedini je preživio te se kasnije vratio u Amsterdam gdje je otkrio dnevnik svoje kćeri. Dnevnik je prvi put objavljen na nizozemskom 1947. godine i otad je preveden na 60 jezika i prodan u više od 25 milijuna primjeraka.

Rafael Alvero, koji je pokrenuo projekt mjuzikla, izjavio je kako je to bila kulminacija njegovih desetogodišnjeg napora kako bi stekao povjerenje fundacije. Također je naglasio da će mjuzikl biti nadahnuće, u usporedbi sa životnom pričom Anne Frank. Kada je fundacija dala dopuštenje, počelo je okupljanje glumačke ekipe. Mlada Castillo je rekla kako je bila počašćena što je dobila priliku igrati Annu te da su njihove životne priče pomalo slične. Naime, Frankovi su iz Njemačke doselili u Nizozemsku 1933. godine, kada je Anna imala četiri godine, a Isabellina majka je napustila Kubu kad je Isabella bila još sasvim malena djevojčica.


Piše: LIVIA ČVELJO
08.01.2008. 23:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh