« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine
SAVJETI

Mjere zaštite od zaraze koronavirusom

Podsjećamo građane da se u situaciji u kojoj se nalazimo zbog koronavirusa ponašaju odgovorno i da provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Perite ruke!
Perite ruke! (Arhiva)
Više o

HZJZ

,

koronavirus

Nacionalni stožer civilne zaštite konstantno podsjeća građane da se u situaciji u kojoj se nalazimo zbog koronavirusa ponašaju odgovorno i da provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Mjere i preporuke kojih se građani trebaju držati donosimo u nastavku:

1. Građanima se savjetuje da izbjegavaju rukovanje i da održavaju razmak od barem jednog metra tijekom kontakta s drugom osobom te da se provjetravaju prostorije, da se boravi što više na otvorenom i izbjegava javni prijevoz, kina, kazališta i drugi javni prostori. Ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.

2. Preporuka HZJZ-a građanima je da redovito peru ruke sapunom i vodom ili da koriste dezinficijens na bazi alkohola. Obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

3. Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad te perite ruke.

4. Savjetuje se izbjegavanje dodirivanja lica, usta i očiju te bliski kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.  Također, savjetuje se izbjegavanje dijeljenja čaša, šalica, pribora za jelo s drugim osobama, te da se u igri s djecom koriste igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

5. Posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

6. Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba. Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnim maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj.

7. Pušačima se savjetuje da ne puše. Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

8. Vlada je na sjednici donijela i odluku o mjerama zaštite koja uključuje mjere vezane uz javno okupljanje. Preporuka Vlade je da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.

9. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u zahvaćenim područjima unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

10. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima zahvaćenima koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku ili epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

11. Osobe koje su boravile unutar 14 dana na područjima zahvaćenima koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa. Takvim osobama se apelira da ostanu kod kuće i ne idu na posao, u školu ili kakva okupljanja.

12. Prema odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i kriznog stožera Ministarstva zdravstva proširen je broj zemalja iz kojih dolaze putnici nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, a radi se o idućim zemljama: Kina, Italija, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran,  Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska i Švedska te Bela Krajina u Sloveniji.

Također, svima se preporučuje da odgode planirana putovanja.

13.03.2020. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh