Mitovi o mesu i kruhu
Kruh su samo ugljikohidrati, a meso bjelančevine, uvjereni su mnogi ljudi. No je li to točno? Stručnjaci tvrde da nije...
Uobičajeni mit da meso sadrži samo bjelančevine, a kruh je izvor jedino ugljikohidrata napokon je srušen i to je jako dobra vijest za sve, pogotovo za ljude koji imaju problema u viškom kilograma.
Naime, većina namirnica u pravilu sadži različite makronutrijente i to u različitim omjerima.
Za kruh, recimo, često čujemo da sadrži samo ugljikohidrate, što nije točno. Naime, ugljikohidrata u kruhu je oko polovine, osim njih kruh sadrži i oko 10 posto bjelančevina te između 2 i 10 posto prehrambenih vlakana.
Sastav kruha, naravno, najviše ovisi o vrsti brašna. Punozrnato brašno sadrži više bjelančevina i prehrambenih vlakana što značajno utječe i na sastav kruha.
Kruh je dakle ne samo dobar izvor ugljikohidrata već i bjelančevina, a količina masti najviše ovisi o načinu pripreme.
S druge strane, meso je ne samo dobar izvor bjelančevina već može sadržavati i dosta masti, što ovisi o vrsti mesa.
Čest stereotip je da meso sadrži samo bjelančevine. što nije točno. Ogoljeno meso u stvarnosti sadrži približno 25 posto bjelančevine, što je u usporedbi s drugim namirnicama dosta visoka vrijednost.
Zato o mesu govorimo kao o proteinskoj namirnici.
Ostale dijelove mase mesa čini većinom voda te - ovisno o vrsti mesa - veći ili manji udio masti. Manji dio mase mesa predstavljaju i neki mikronutrijenti, kao što su vitamin B12 i željezo.
Dakle, i to smo vam riješiti!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar