« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
JEDNOGLASNO

MIP utvrdio prestanak Glavaševa zastupničkog mandata

VIDEO - Branimir Glavaša više nije saborski zastupnik, jednoglasno je odlučilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo

(V.M.Tauber/CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

MIP

,

saborski imunitet

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas i bez rasprave utvrdilo prestanak zastupničkog mandata HDSSB-ova zastupnika Branimira Glavaša, pravomoćno osuđenog na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina počinjenog 1991. u Osijeku.

Predsjednik povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) rekao je da je Glavašu po sili zakona prestao zastupnički mandat, nakon što je Vrhovni sud 2. lipnja ove godine potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu iz svibnja 2009. da je Glavaš kriv za ratne zločine u Osijeku 1991.

Naime, Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu dulju od šest mjeseci.

S obzirom na zakonske odredbe i pravomoćnost presude Glavašu, MIP je jednoglasno konstatirao prestanak Glavaševa mandata s danom pravomoćnosti presude, o čemu će, kako je rekao Sesvečan, biti podneseno izvješće predsjedniku Hrvatskog sabora.

Na novinarsko pitanje što će biti s Glavaševim zastupničkim povlasticama, Sesvečan je rekao da ta pitanja nisu u nadležnosti povjerenstva i da će o njima odlučivati druga saborska tijela.(Infopunk.tv)

16.08.2010. 15:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh