« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Ministri Europske Unije u Avignonu

Tema - europska uloga u rješavanju gruzijske krize

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

Avignon

Ministri vanjskih poslova EU-a okupili su se u petak u Avignonu na dvodnevnom neformalnom sastanku na kojem će glavna tema biti pripreme za slanje europske misije koja bi nadzirala povlačenje ruskih snaga iz Gruzije.

Ministri su u Avignon doputovali iz Pariza posebnim vlakom u kojem su tijekom trosatne vožnje imali prigodu razgovarati o najaktualnijim pitanjima.

U subotu će se šefovima diplomacija zemalja članica EU-a pridružiti i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja, među njima i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Sastanak se održava u povijesnoj papinskoj palači u Avignonu, najvećem gotičkom zdanju u Europi, koje je u 14. stoljeću bilo sjedište pape.

Ministri će u petak i subotu uz stanje u Gruziji i odnose s Rusijom, na dnevnom redu imati i odnose sa Sjedinjenim Državama u svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora u toj zemlji te jačanje veza s Ukrajinom i ostalim bivšim sovjetskim republikama. Razgovarat će se također i o mirovnom procesu na Bliskom istoku te o europskoj sigurnosnoj strategiji.

Europska unija želi ojačati svoju nazočnost u Gruziji i planira u tu zemlju uputiti 200 ljudi, ali još nije odlučeno hoće li to biti samostalna promatračka misija ili će djelovati u sklopu promatračke misije OESS-a.

Europska reakcija na rusku intervenciju u Gruziji do sada se ograničila samo na odgodu pregovora o zaključivanju sporazuma o partnerstvu i suradnji s Rusijom. Iako se u Europskoj uniji već radi na popisu mogućih kaznenih mjera protiv Rusije, do njih će teško doći s obzirom na ovisnost Europe o ruskom plinu i nafti.

Zbog gruzijske krize u prošli ponedjeljak sazvan je izvanredni summit čelnika zemalja članica Europske unije, na kojoj je osuđena uporaba sile i rusko priznanje neovisnosti odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije. Čelnici EU-a odlučili su odgoditi pregovore s Rusijom o zaključivanju sporazuma o partnerstvu i suradnji sve dok se ruske snage ne povuku s gruzijskog teritorija.

U ponedjeljak će u Moskvu i Tbilisi otputovati francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy kako bi pomogao u rješavanju krize. (HINA)

05.09.2008. 20:20:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh