« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PRIMJER ODLUČNOSTI

Ministri euro zone Irskoj odobrili 85 milijardi eura pomoći

Sastanak ministara je hitno sazvan kako bi se na primjeru Irske pokazala odlučnost i tako spriječilo daljnje širenje dužničke krize

Euro
Euro (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

euro

,

Irska

,

Bruxelles

,

pomoć

Ministri financija 16 zemalja članica euro zone odobrili su u nedjelju u Bruxellesu paket pomoći Irskoj u iznosu od 85 milijardi eura, a dogovor večeras još trebaju potvrditi ministri financija svih 27 zemalja članica. Ministri financija euro skupine okupili su se u nedjelju popodne na izvanrednom sastanku u Bruxellesu, a navečer su im se pridružili i kolege iz ostalih zemalja članica EU-a. Sastanak je hitno sazvan kako bi se na primjeru Irske pokazala odlučnost i tako spriječilo daljnje širenje dužničke krize na najugroženije članice poput Portugala i Španjolske. Irska će dobiti zajam kako bi spasila svoje banke i pokrila golemi proračunski deficiti koji se popeo na 32 posto BDP-a.

Ministri euro zone također su dogovorili obrise trajnog mehanizma za rješavanje kriza u euro zoni, o čemu je suglasnost postignuta prošli mjesec na summitu EU-a. Prema tom dogovoru i privatni investitori koju kupuju državne obveznice mogli bi ubuduće snositi dio tereta u slučajevima kada bi se neka članica našla u nemogućnosti da otplaćuje svoje dugove. U takvim situacijama, o svakom slučaju odlučivali bi se zasebno, bez ikakvog automatizma, kako je to tražila Njemačka, a čemu se snažno protivila Francuska.

Njemačka se zauzimala da se u slučaju restrukturiranja duga neke zemlje članice u tome automatski sudjeluju i privatne financijske institucije, kako bi i oni snosili dio tereta, a ne samo porezni obveznici. Stalni mehanizam za rješavanje kriza trebao bi se uspostaviti do polovice 2013. godine do kada vrijedi privremeni fond vrijedan 440 milijardi eura iz kojeg će i Irska dobiti pomoć. Prije Irske takvu je pomoć dobila Grčka. (hina/metro-portal)

28.11.2010. 21:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh