« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
MA DA?!

Ministarstvo zdravlja u lovu na bolnice koje ne rade pobačaje

Ministarstvo zdravlja najavilo je da će od svih bolnica koje imaju odjel ginekologije, a ne obavljaju pobačaje na zahtjev, pismeno zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava

Sve će bolnice morati obavljati prekide trudnoće
Sve će bolnice morati obavljati prekide trudnoće (Arhiva)
Više o

bolnice

,

pobačaj

,

prekid trudnoće

,

Ministarstvo zdravlja

,

priziv savjesti

,

prigovor savjesti

Ministarstvo traži da bolnice izrade standardiziranu proceduru od trenutka kada osoba zatraži postupak do njezina otpusta te da to objave, zajedno s cijenom, na svojim internetskim stranicama.

"Sve bolnice u Mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju djelatnost ginekologije dužne su osigurati pružanje usluga prekida trudnoće, a za organizaciju pružanja takve usluge zadužen je ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj bolnice", poručili su iz Ministarstva zdravlja te pozvali žene da se ne ustežu od prijava onih koji krše propise jer jedino ciljana kontrola može pridonijeti reguliranju tog problema.

Ako u nekom trenutku tu uslugu ne mogu osigurati sa zaposlenicima bolnice, ravnatelji odnosno sanacijski upravitelji dužni su angažirati specijaliste ginekologije i opstetricije izvan zdravstvene ustanove, što se može realizirati temeljem sporazuma s drugom zdravstvenom ustanovom.

Ministarstvo će pozorno pratiti provedbu zakonskih odredbi te u slučaju njihova nepoštivanja poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, dok će Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje sugerirati da u procesu ugovaranja zatraži podatke o doktorima u prizivu savjesti, te da se ti podaci unesu u registar.

Bolnice će ujedno, najavljuju iz Ministarstva, dobiti jasan naputak da osoba u prizivu savjesti o tome treba imati pisani dokument u svom dosjeu.

29.10.2014. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh