« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
TOPLINSKI UDAR

Ministarstvo zdravlja izdalo upozorenje zbog velikih vrućina

Temperature će do kraja tjedna diljem države biti vrlo visoke, zbog čega je potreban poseban oprez svim starijim osobama i onima s kroničnim bolestima

Više o

visoke temperature

,

Ministarstvo zdravlja

,

velike vrućine

Budući da prognostičari predviđaju iznadprosječno toplo ljeto s vrlo malo oborina koje mogu rashladiti atmosferu, Ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje za sve građane, a posebno one starije dobi koje boluju od kroničnih bolesti.

Svi koji to ne moraju trebali bi izbjegavati izlazak na sunce između 10 i 17 sati te pripaziti da ne ostavljaju djecu ili životinje zaključanima u vozilima. Isto tako, u ovim bi satima trebalo izbjegavati bilo kakav težak fizički rad.

Savjetuje se i konzumiranje dovoljnih količina vode, pri čemu je potrebno izbjegavati alkohol te pića s puno kofeina ili šećera. Tijelo treba rashlađivati tuširanjem u mlakoj (ne prehladnoj!) vodi.

Sobna temperatura ne bi smjela prelaziti 32 stupnja danju i 24 stupnja noću. Pri paljenju klima uređaja treba pripaziti da temperatura ne bude više od pet stupnjeva niža od one vanjske te zatvoriti sve prozore i vrata u prostoru koji se klimatizira.

Ministarstvo podsjeća građane i da za vrijeme ljetnih vrućina češće posjećuju i nazivaju svoje članove obitelji i prijatelje, posebice one koji žive sami.

Konačno, počnete li se osjećati loše, bez odlaganja nazovite 194 ili 112. 

27.06.2012. 18:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh