« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
lupetanja

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na slovenske objede

Slovensko izvlačenje na nekooperativnost Hrvatske dobilo oštar odgovor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

MVPEI

,

slovenija blokada pregovora

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH u potpunosti odbacuje danas izrečene stavove slovenskog ministarstva vanjskih poslova prema kojima hrvatska vlada do sada nije pokazala dovoljno konstruktivnosti u pogledu rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, a slovenska jest.

MVPEI u svom priopćenju naglašava kako je upravo Slovenija odbila sve dosad ponuđene prijedloge za rješavanje ovog pitanja.

"Hrvatska još krajem prošle godine podržala inicijativu francuskog predsjedništva Europske unije za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, a najviši hrvatski dužnosnici u nekoliko su navrata izrazili spremnost dati izjavu kako niti jedan dokument u hrvatskom pristupnom procesu s Europskom unijom ne prejudicira granicu s Republikom Slovenijom. Taj prijedlog Slovenija, međutim, nikada nije prihvatila", ističe MVPEI.

"Nadalje, Hrvatska je aktivno podržala nastojanja povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna i trojke Europske unije za rješenje graničnog pitanja i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, o čemu svjedoče i brojni dosad održani sastanci", pa je tako ostajući dosljedna u namjeri da se ovo pitanje što skorije riješi "prihvatila i posljednji prijedlog povjerenika Rehna koji je sam po sebi kompromisan za obje strane", navodi se u priopćenju. "Isti prijedlog Slovenija opet nije prihvatila, nego je, štoviše, na njega uložila hrvatskoj strani neprihvatljive amandmane, iako je bila riječ o prijedlogu 'uzmi ili ostavi'", kaže MVPEI.

Očito je, dakle, naglašava MVPEI, da Sloveniji nije u interesu da se ovo pitanje riješi u skladu s temeljnim načelima Europske unije te načelima međunarodnog prava, nego joj je jedina namjera da Hrvatska bezuvjetno pristane na vlastite teritorijalne ustupke.

"Hrvatska ne može i ne želi ucjenama takve vrste rješavati svoj ulazak u Europsku uniju, a u tome već ima punu potporu svoje javnosti te ju u to ne treba dodatno uvjeravati", kaže se u priopćenju.

MVPEI dodaje kako je nejasna je i teza slovenskog ministarstva vanjskih poslova kako proširenje više nije prioritet Europske unije, s obzirom na to da su najviši dužnosnici Kraljevine Švedske, koja preuzima predsjedavanje Europskom unijom u drugoj polovici ove godine, više puta isticali kako je upravo proširenje Unije, s naglaskom na Hrvatsku, jedan od temeljnih ciljeva švedskog predsjedavanja Unijom.

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH ovakvu komunikaciju slovenskog ministarstva vanjskih poslova drži neprimjerenom", zaključuje se u priopćenju.

Glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic rekao je u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani kako još ima vremena da se do pristupne konferencije koju organizira češko predsjedništvo 26. lipnja postigne rješenje koje bi omogućilo deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, ali je naglasio kako je sve u rukama hrvatske strane koja bi trebala pristati na izmijenjeni tekst Rehnova prijedloga i pokazati više konstruktivnosti u rješavanju tog pitanja.

"Dok se ne prihvati sporazum koji će uvažavati interese obiju država hrvatski pristupni pregovori neće se moći nastaviti. Idućih dana moguć je bitan napredak, ali su takva očekivanja možda prevelika s obzirom na nepromijenjena stajališta Hrvatske", rekao je Balažic, dodajući kako na slovenskoj strani postoji volja da do sporazuma dođe.

Naglasio je kako hrvatska vlada do sada oko pregovora nije pokazala toliko konstruktivnosti, te da je sada sve ovisno o njezinim reakcijama na zadnje Rehnove izmjene. "Hrvatska vlada u svoju konstruktivnost mora uvjeriti Europsku komisiju i Sloveniju, a ne o tome uvjeravati svoju javnost", dodao je Balažic.

Po njegovim riječima, izjave hrvatskih dužnosnika kako Hrvatska ne treba popuštati zbog riskiranja zastoja u pregovorima "nisu mudre", s obzirom na to da proširenje više nije prioritet Europske unije.

Izvor:Hina


17.06.2009. 19:33:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh