« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Ministarstvo turizma, Grad Zagreb i Zagrebačka županija za razvoj turizma

450.000kn Zagrebu, 809.000kn Zagrebačkoj županiji

Damir Bajs
Damir Bajs (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

turizam

,

Zagrebačka županija

,

Damir Bajs

,

Stjepan Kožić

Grad Zagreb i Zagrebačka županija iz godine u godinu ostvaruju sve bolje turističke rezultate, ali ipak još ima dosta prostora i neiskorištenih potencijala za razvoj kvalitetnog turizma što je moguće jedino uz partnerski odnos turističkog i drugog gospodarstva, županijskih, gradskih i drugih lokalnih vlasti te pojedinih ministarstva.

Zajednička je to ocjena ministra turizma Damira Bajsa, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića iznesena prilikom današnjeg potpisivanja ugovora Ministarstva turizma s korisnicima bespovratnih sredstava Ministarstva iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije za projekte iz tri programa - "Baština u turizmu", "Izvorni suvenir" i "Tematski putovi".

Ugovore je s korisnicima u zagrebačkom Hotelu International potpisao ministar Bajs, a njima se za 11 projekata u Gradu Zagrebu po sva tri programa dodjeljuje ukupno 450 tisuća kuna potpora, dok se za 27 projekata u Zagrebačkoj županiji daje 809 tisuća kuna.

Riječ je o potporama koje Ministarstvo već niz godina dodjeljuje za razvoj raznih oblika turističke ponude, posebno u nedovoljno turistički razvijenim područjima u unutrašnjosti zemlje. Ukupno je ove godine za tu namjenu predviđeno 15 milijuna kuna, za sve županije.

Dodjelom tih potpora želi se postići da turizam traje cijelu godinu i u cijeloj Hrvatskoj, a to u konačnici vodi ne samo poboljšanju turističke konkurentnosti Hrvatske nego i dohodovne strane turizma, naglasio je ministar Bajs.

Za ovogodišnju je sezonu kazao da se odvijala i još se odvija očekivano, da će biti dobra, i najmanje u planiranim granicama s porastima od 2 do 3 posto u dolascima i noćenjima te i više od planiranih 5 posto u dohotku.

Zagrebački gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo dodjelom potpora projektima iz Zagreba, stalnim turističkim porastima u Zagrebu i okolici, gdje, kako je kazao, sezona traje cijelu godinu.

Dodavši da se time ne mogu baš pohvaliti neki drugi hrvatski krajevi, Bandić je istaknuo i da se u turizmu može još više i bolje, ali da zato Zagrebu trebaju nova Zračna luka i kongresni centar.

Dobro je što se Zračna luka počela preuređivati, kazao je i istaknuo da se za kongresni centar do kraja ove godine mora donijeti model financiranja kako bi gradnja mogla početi u proljeće iduće godine. Grad ima spremu lokaciju iza Hotela Westin, kao i potrebnu dokumentaciju, i krajnje je vrijeme da se to počne raditi, jer bez toga Zagreb turistički neće moći biti ono što može, rekao je.

S time se složio i ministar Bajs, kao i župan Zagrebačke županije Kožić, koji je naglasio da je ta županija samo ove godine za turizam izdvojila više od 3 milijuna kuna. (HINA)

02.09.2008. 19:41:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh