« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ZASTOJ

Ministar Jakovina ne misli dalje pregovarati s mljekarima

Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvođača mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja

Ministar je tvrd pregovarač
Ministar je tvrd pregovarač (Shutterstock)
Više o

pregovori

,

mlijeko

,

prosvjedi

,

mljekari

,

otkupna cijena

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je večeras kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka, čime je ujedno odgovorio na zahtjeve dijela proizvođača mlijeka, koji nezadovoljni dogovorenom cijenom blokiraju ceste i traže nove pregovore u koje bi se uključilo ministarstvo i premijer Zoran Milanović.

"Mi smo pregovarali desetak dana i ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore. Što se tiče premijera Milanovića, on ima jako puno obveza i mislim da njegove dogovorene obveze u BiH neće biti pomaknute, ali stav Vlade i Ministarstva u ovom dijelu je vrlo jasan", rekao je ministar poljoprivrede gostujući u Vijestima RTL-a.

Pozvao je prosvjednike da deblokiraju ceste, vrate se na svoje farme i počnu raditi, a Ministarstvu omoguće da pronađe rješenja za hrvatski agrar do ulaska u EU. Pritom je najavio kako bi sredstava za poticaje, koja se isplaćuju u lipnju, mogla biti isplaćena već krajem ožujka kako bi se seljaci mogli što kvalitetnije pripremiti za sjetvu.

Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvođača mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja po kojemu se otkupna cijene mlijeka bazira na prosjeku cijene u pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), i u ovom trenutku iznosi 2,43 kune.

U tu je cijenu, kazao je ministar, uključeno 50 lipa poticaja koji se isplaćuje mljekarima do ulaska u EU ali se više može isplaćivati i dodatni poticaj od 42 lipe iz interventnih mjera.

Ministar napominje kako su skladišta mljekarske industrije puna, te da otkupljivači tvrde da uz smanjenje kupovne moći građana nemaju mogućnosti za dodatni pomak u cijenama.

26.02.2012. 20:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kućna dostava Zagreb
    27.02.2012. 00:18
    Ne znam više tko je iritantniji, država tj. vlada ili mljekari koji dobivaju po 3 milje kuna poticaja. Jel itko u cijeloj priči spomenuo male ljude?!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh