« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FINAL COUNTDOWN

Ministar Čobanković otputovao na sastanak u Đakovo

Razgovarat ćemo o modalitetima i načinima kako zaustaviti prosvjede no teško je reći što će biti zaključci sastanka, izjavio je Čobanković

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

pregovori

,

Đakovo

,

Petar Čobanković

,

seljaci prosvjed

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, umjesto u Zagrebu, sastaje se večeras oko 22 sata u Đakovu s Koordinacijom seljačkih udruga.

Čobanković je krenuo večeras oko 20 sati prema Đakovu na zadnji krug pregovora s Koordinacijom, koja tjedan dana organizira prosvjede poljoprivrednika, a očekuje se da bi sastanak u Đakovu mogao početi oko 22 sata.

Iako je sastanak ministra poljoprivrede i Koordinacije seljačkih udruga trebao biti večeras u 20 sati u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, došlo je do promjene te je ministar krenuo na pregovore u Đakovo.

Prije polaska ministar Čobanković je ponovio kako je danas pozvao predstavnike Koordinacije na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede u Zagreb, te da je bio u stalnoj komunikaciji s njima. "Jedan dio je krenuo prema Zagrebu i trebao je imati ovlaštenje da razgovara u ime svih. U međuvremenu je uslijedila promjena i zahtjev da ja dođem u Đakovo", rekao je .

Istaknuo je da je poziv prihvatio te kako iskazuje dobru volju da se ovaj problem razriješi.

"Mi ćemo razgovarat o modalitetima i načinima kako zaustaviti prosvjede", kazao je Čobanković, dodavši da će ponudu iznijeti kad bude u Đakovu, za stolom s predstavnicima Koordinacije.

Ponovio je da se državni proračun ne može mijenjati bez rebalansa a to se ne može u ovom trenutku dogoditi.

"Teško je govoriti kakvi će to biti pregovori i što će biti zaključci. Ali i moj odlazak u Đakovo gdje idem na zadnju rundu pregovora, i sve pokazuje da Vlada RH ima izuzetnu volju i želju da razriješi ovaj, rekao bih, trenutno teški problem, koji je uvjetovan prosvjedima poljoprivrednika", naglasio je ministar poljoprivrede Čobanković.

Policija blokirala prosvjednikena đakovačkoj obilaznici

Oko 17:30 sati 70-tak traktora koji su popodne blokirali promet na đakovačkoj zaobilaznici, krenuli su tom prometnicom prema Vinkovcima kako bi dali potporu prosvjednicima koji su blokirali vinkovačku obilaznicu, no u tome ih je na raskrižju zaobilaznice s državnom cestom D 515 Đakovo-Našice, spriječila policija.

Policija je prosvjednicima blokirala prolaz, prepriječivši prometnicu s nekoliko službenih vozila.

Za sada situacija prolazi bez incidenata, a seljake predvodi predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić.

Prosvjednicima su podršku došli dati čelnici HDSSB-a na čelu s predsjednikom stranke i osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem. On je izjavio kako je došao da bi pomogao u rješavanju i smirivanju situacije. Dodao je kako se policija ponaša korektno, no da je situacija zabrinjavajuća jer su prosvjednici nakon sedam dana na cesti po hladnoći nervozni.

Potvrdio je da su pripadnike temeljne i interventne policije u više vozila, blokirali prosvjednici s desetak traktora, te da se policija našla u "sendviču" prosvjednika.

U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj doznaje se kako je policija na terenu i da radi svoj posao te blokira odlazak seljaka Đakovštine u Jarminu. Promet se preusmjerava na okolne ceste. (hina/metro-portal)

07.03.2010. 20:40:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh