« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
MYTHBUSTERS

Mineralna voda - dobra ili loša?

Pokazalo se da su zagovornici mineralne vode daleko bliži istini od protivnika čija su četiri glavna mita o štetnosti mineralne vode - raskrinkana

Puno više koristi nego štete
Puno više koristi nego štete (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mitovi

,

mineralna voda

Mineralna voda od samog početka izaziva kontroverze, jer se neki kunu u njenu ljekovitost u raznim varijantama, dok će drugi nuditi argumente prema kojima je sve samo ne zdrava za ljudski organizam.

No, kad su se posla prihvatili znanstvenici, pokazalo se da su zagovornici daleko bliži istini od protivnika čija su četiri glavna mita o štetnosti mineralne vode - raskrinkana.

Loša je za zube i kosti - ugljična kiselina, koja nastaje kada se spoje voda i ugljični dioksid, može naštetiti zubnoj caklini, ali da bi se to dogodilo morali biste svaki dan popiti stvarno puno mineralne vode - čak 6 litara. Osim toga, studija koja je proučavala povezanost napitaka s mjehurićima i smanjenje gustoće kostiju kod žena, sve vrste mineralne vode dobile su zeleno svijetlo.

Ne hidratizira kao obična - vjerovalo se da ugljični dioksid u mineralnoj vodi sprječava apsorpciju vlage iz mineralne vode, no istraživanje je pokazalo da to nije istina. Štoviše, jedna je studija pokazala da je mineralna voda jednako dobro okrijepila vježbače poslije intenzivne tjelovježbe kao i obična voda.

Ne utječe na mršavljenje kao obična - istina, mineralna voda može izazvati privremenu nadutost i, na duge staze, to može pozitivno djelovati na vašu figuru. Ipak, istraživanja su pokazala da mineralna voda čak učinkovitije stvara osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbjegavajte verzije mineralne vode s umjetnim zaslađivačima koje zapravo mogu povećati želju za slatkim.

Uzrokuje žgaravicu - neće je izazvati, ali može pogoršati postojeću zbog čega je u tom slučaju bolje izbjegavati je, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Mineralna voda nije dobra za žgaravicu jer mjehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka zbog čega je želučanoj kiselini lakše vratiti se u jednjak što zatim uzrokuje žgaravicu. 

02.04.2018. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh