« Ekosfera
objavljeno prije 19 dana i 15 sati
UDOMLJAVANJE

Minea u kampanji protiv napustanja

Već 22 godine kampanja „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” poziva na odgovorno skrbništvo

Udomljavanje je ljubav
Udomljavanje je ljubav (Prijatelji životinja)
Više o

udomljavanje

,

kastriranje

Već i vrapci i komarci znaju da nema isprike za napuštanje životinja nikada, pa tako ni za vrijeme godišnjih odmora. S time se slaže i popularna pjevačica i televizijska voditeljica Renata Končić Minea, ovogodišnje zaštitno lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!", kojom udruga Prijatelji životinja još od 2002. godine šalje jasnu poruku o važnosti odgovorne skrbi za pse i mačke. Pred objektivom fotografa Siniše Uštulice, Minea je pozirala s Aresom i Pikijem, preslatkim crnim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Snažnom porukom na vizualima: „Udomljavanje je ljubav - udomi, kastriraj i nikada ne napuštaj!" pokazala je još jednom da ima veliko srce za životinje.

Minea je blistala od veselja družeći se na fotografiranju s mladim Aresom, kojega je njegov čovjek svjesno napustio, iako iz Skloništa navode da je „duša od psa i dobar kao kruh", kao i razigranim, veselim i dobroćudnim štenetom Pikijem, koji obožava ljude i druge pse. „Rastopilo mi se srce od miline dok sam ih mazila i uživala u njihovu društvu. Neshvatljivo mi je da je netko mogao napustiti ove prekrasne duše. Ako se odlučiš imati psa ili mačku, tada ih voliš cijeli život, a ne samo do prvog odlaska na more", emotivna je Minea, koja i sama ima udomljene pse u roditeljskom domu.

Kao omiljeno lice s malih ekrana, koje vole sve generacije, Minea se rado angažira za životinje. „Sjećamo se kada smo ju 2005. zamolili da posjeti s nama Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju 'Sv. Vinko Paulski' jer su ju štićenici željeli upoznati. Odmah se odazvala i podijelila im zajedno s nama prigodne božićne darove. Minea ima toplo srce i za ljude i za životinje", navode Prijatelji životinja.

Dodaju da je Minea 2007. godine podržala i njihove napore za zabranu uzgoja životinja za krzno i prosvjed protiv krzna. Tada je izjavila: „Smatram da krzno nije odjevni predmet, a životinje nisu igračke. Nisam nikad nosila krzno, niti ću ga nositi, a oni koji bez njega ne mogu, imaju alternativu - umjetno krzno. Ja imam psa i tri mačke i nemam ih želju vidjeti na tanjuru, svojem ili tuđem."

I sada je istaknula važnost udomljavanja umjesto kupnje: „Životinje nisu artikli koji se kupuju, već prekrasna bića puna ljubavi. Udomljavanje psa ili mace plemeniti je čin ljubavi kojim spašavamo jedan vrijedan život i stvaramo doživotno prijateljstvo s četveronožnim članom obitelji. Pozivam sve da odgovornim udomljavanjem i kastracijom životinja o kojima skrbe pridonesu smanjenju broja životinja u skloništima."

Prema gruboj procjeni, navode Prijatelji životinja, u Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10 tisuća životinja: „Ljudi napuštaju životinje tijekom cijele godine, no napuštanje eskalira u ljetnim mjesecima. Mnogi psi i mačke uđu u topli dom tijekom božićnih blagdana, a onda završavaju svoj život u obitelji prije godišnjih odmora, napušteni i zanemareni. Često se događa da, još nekastrirani, na svijet donose potomke koje neodgovorne i bešćutne osobe jednako odbacuju kao i odrasle pse i mačke."

Zahvaljujući inicijativi Prijatelja životinja, od ove godine napuštanje životinja postalo je kazneno djelo koje se može prijaviti policiji. Onaj tko napusti životinju može ići u zatvor do godinu dana ili do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Više informacija i vizuali kampanje nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su volonterski pridonijeli realizaciji vizuala „Udomljavanje je ljubav - udomi, kastriraj i nikada ne napuštaj!": fotografu Siniši Uštulici, Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu koje skrbi o Aresu i Pikiju te studiju Omnibus. 

11.07.2024. 11:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh