« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZVANREDNO OPRAVDANJE

Milinović nepotpunim statistikama brani zakon o umjetnoj oplodnji

VIDEO - Ministar zdravstva brani povećanje od 40 trudnoća koje se, pak, temelji na statistici iz samo prva tri mjeseca ove i prošle godine

Darko Milinović
Darko Milinović (Šime Šokota/Cropix/Infopunkt)
Više o

Darko Milinović

,

umjetna oplodnja

,

Ministarstvo zdravlja

,

zakon o umjetnoj oplodnji

,

zabranjena reklama

Ministar zdravstva Darko Milinović danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare demantirao napise dijela tiska o negativnim posljedicama provedbe zakona o umjetnoj oplodnji u odnosu na stari zakon. Milinović je potvrdio da je u jedinom razdoblju kojeg su mogli statistički usporediti s ranijim zakonom bilo 40 trudnoća više zahvaljujući novom zakonu, koji ne prestaje izazivati proturječnosti.

Milinović je zaključke o uspješnosti novog zakona o umjetnoj oplodnji temeljio na istraživanju koje je usporedilo podatke iz prva tri mjeseca ove godine s podacima iz prva tri lanjska mjeseca. Prema tim statistikama je bilo 40 umjetnih trudnoća više. No, od usvajanja novog zakona unatrag sedam mjeseci, bilo je 200 umjetnih trudnoća manje nego u istom razdoblju prije novog zakona.

Ministar je pojasnio da nije bilo moguće uspoređivati zadnja četiri mjeseca prošle godine jer neki centri za umjetnu oplodnju nisu izvodili umjetne oplodnje. O razlozima nije htio govoriti, ali je naglasio da bi centri ostvarili između 60 i 70 trudnoća više, da su radili.

Milinović je danas izjavio i da smrt bebe iz Makarske nema veze sa zatvaranjem rodilišta u tom gradu. Dodao je kako je trudnica bila uglavnom na kontrolama u Splitu i da je pri porodu oko bebinog vrata bila omotana pupčana vrpca što je zahtijevalo hitnu operaciju.

"Da je makarsko rodilište i radilo, ono nema uvjete za obaviti takav operacijski zahvat. Da se operacija kojim slučajem obavila u Makarskoj i da dijete nije preživjelo opet bi se krivio ministar", rekao je Milinović. Dodao je da je potrebno pričekati dodatnu analizu kako bi se znalo koliko je dugo beba bila mrtva u majčinoj utrobi.

Ministar je uvjeren da bi jedini spas za bebu bio da se u Makarskoj mogao hitno dovršiti porod, carskim rezom ili operativno.

Kao što je objavljeno, nesretna trudnica je u noći s petka na subotu prošlog tjedna došla u Hitnu u Makarskoj gdje su konstatirali da ima trudove i uputili je u Klinički bolnički centar u Splitu jer je rodilište u Makarskoj zatvoreno. Dva sata nakon toga rodila je mrtvo dijete, a ostala je sumnja je li beba mogla biti spašena u makarskom rodilištu kojeg je zbog lošeg stanja zatvorio Milinović.

(Infopunkt/metro-portal)

18.05.2010. 17:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh