« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SPLITSKE AFERE

Kerum zbog uređenja vrtića kažnjen s 15.000 kuna

Nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti za pregovarački postupak jer nije bilo razloga za hitnost uređenja vrtića, o čemu je Kerum morao voditi računa

Željko Kerum
Željko Kerum (Jakov Prkić/CROPIX)
Više o

Željko Kerum

,

Miroslav Šarić

,

Kerum vrtići

,

Taho keramika

,

ukupan poredak

,

vremenska kapsula

S 15.000 kuna kazne i 500 kuna sudskih troškova danas je na prekršajnom sudu u Splitu zbog ''afere vrtića" nepravomoćno kažnjen gradonačelnik Željko Kerum, a grad Split oslobođen je optužbe.

Općinsko državno odvjetništvo podignulo je u rujnu prošle godine optužni prijedlog protiv Keruma i grada Splita zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi. Po optužnom prijedlogu nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti da gradonačelnik i grad za uređenje novih vrtića bez objave primjene pregovarački postupak, a ugovori o izvođenju radova na dvama vrtićima bili su sklopljeni s tvrtkom Taho-keramika u vlasništvu Ivice Livaje. Naime, kako nisu bili ispunjeni uvjeti za pregovarački postupak, jer nije bilo razloga za hitnost, ODO je tražio da se grad Split kazni sa 150 tisuća, a Kerum s 50 tisuća kuna.

Kako je danas u obrazloženju presude rekla sutkinja Željka Matkov, nije bilo žurnosti u izgradnji vrtića jer je nedostatak tih ustanova u gradu pod Marjanom prisutan već godinama.

"Istina je da je povjerenstvo osnovano za vrtiće pogrešno uputilo Keruma da postoje elementi žurnosti, no on se morao brinuti o zakonitosti bez obzira na to što je na gradonačelničkoj dužnosti bio tek dva mjeseca", rekla je sutkinja.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je uzeo u obzir Kerumovu neosuđivanost te to što nije imao izravnu namjeru da počini to djelo.

Kerumov odvjetnik Miroslav Šarić nije želio komentirati presudu, nego je samo kratko rekao da će se žaliti Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Pročelnik Službe za imovinsko pravne poslove i gospodarenje gradskim resursima Ivica Pavić izjavio je da u gradu ne mogu biti zadovoljni jer je kažnjen gradonačelnik. "On je naš gradonačelnik, a mi njegovi zaposlenici", rekao je. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 16:42:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh