« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
TKO NIJE S NAMA...

Milinović najavljuje rigorozne kazne za nenaplatu participacije

Otpor naplaćivanju participacije pruža još 69 od 4.800 timova obiteljske medicine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

HZZO

,

Darko Milinović

,

participacija

,

umjetna oplodnja

,

uskraćivanje glavarine

,

kažnjavanje liječnika

Ministar Darko Milinović danas je najavio da će HZZO-u predložiti maksimalne kazne za liječnike koji nastavljaju odbijati naplaćivanje participacije, te im u lipnju uskrati 30 posto glavarine.

Od 4.800 timova obiteljske medicine trenutno ih, prema podacima koje je iznio ministar, participaciju odbija naplaćivati 69, a oni će ukoliko im se uskrati 30 posto glavarine, u prosjeku primati 9 do 10 tisuća kuna manje.

Ministar Milinović najavio je i da bi se idući tjedan pred Vladom trebao naći Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji bi zamijenio postojeći iz 1978. Novim zakonom između ostalog je predviđeno da pravo na medicinski potpomognutu oplodnju imaju samo bračni parovi, zabranjuje zamrzavanje zametaka i dopušta mogućnost doniranja sjemena i jajne stanice uz pravo djeteta da s punoljetnošću može doznati tko su mu biološki roditelji.

Protiv navedenih novih odredbi pojedine nevladine udruge pobunile su se uz izjave kako novi zakon ne donosi ništa bolje od starog nego postaje još rigorozniji, posebno po pitanju prava na umjetnu oplodnju koje će imati samo bračni parovi što velikom broju ljudi onemogućava priliku za roditeljstvo.

Milinović je na to odgovorio kako će saborska rasprava pokazati ima li u prijedlogu novog zakona mjesta promjenama, no kako smatra da zakon ne može svima biti po volji i zadovoljiti sve želje.

Izvor: Hina

02.06.2009. 13:30:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh