« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
1389. NOWRUZ

Milijuni ljudi slave zoroastrijsku novu godinu

Nowruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru, a službeno počinje kada Sunce napusti zodijak Ribe

Kut upada Sunčevih zraka na Zemlju za proljetne ravnodnevnice
Kut upada Sunčevih zraka na Zemlju za proljetne ravnodnevnice (Wikipedia)
Više o

Nowruz

,

iranski kalendar

,

zoroastrijska nova godina

,

ekvinocij

U Iranu se danas slavi zoroastrijska nova godina Nowruz kojom počinje 1389. godina prema iranskom brojanju vremena koje korijene vuče iz predislamskog doba kad je zoroastrizam bio dominanta religija u Perziji do 7. stoljeća.

Ime Nowruz dolazi iz staroperzijskog i znači "novo svjetlo dana". Mitski prorok i reformator Zoroaster (Zaratustra), koji je prema raznim tumačenjima živio između 1800. i 600 pr. n.e., proglasio je Nowruz proslavom u čast kreatora svijeta, Velikog Darivatelja, Ahure Mazde i Svete vatre na proljetni ekvinocij.

Nowruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru. Počinje proljetnom ravnodnevnicom (ekvinocijem) koja je najčešće 21. ožujka, odnosno dan ranije ili kasnije, ovisno o točki promatranja. Trenutak kada Sunce ekliptički presijeca nebeski ekvator precizno se izračunavaju svake godine, a običaj među iranskim obiteljima je skupljanje i promatranje tog događaja.

Od ahemenidskog doba službena nova godina počinjala je danom kada Sunce napusti zodijak Ribe, odnosno kada uđe u zodijak Ovna, što označava ravnodnevnicu ili ekvinocij. Židovski festival Purim najvjerojatnije je preuzet od iranskog Nowruza, koji je također snažno utjecao i na tradicije Ismailije, Alavita, Alevita, te Bahá'íja.

U veljači je Opća skupština UN-a Nowruz proglasila globalnim praznikom, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je kako su rituali povezani s proslavom Nowruza poput uređenja stanova, posjeta obitelji i prijateljima, pripremanje svečanih jela, inspirirani duhom obnove i trebali bi svim ljudima služiti kao poticaj. Izrazio je nadu da će proslava Nowruza pridonijeti harmoniji, miru i dobroj volji među ljudima cijeloga svijeta.

Prema iranskim medijima, Nowruz diljem svijeta slavi oko 300 milijuna ljudi. U samom Iranu ima još, prema procjenama, oko 60 tisuća zoroastrijanaca, ali Nowruz kao naslijeđen narodni praznik slave i tisuće muslimana diljem zemlje. Za Kurde, koji taj praznik zovu Newroz, početak godine uvijek ima i političko značenje budući da uz to vežu i svoj nacionalni identitet. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 12:15:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh