« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LOVA BEZ DIPLOME

Milijunaši koji nikad nisu završili srednju školu

Jay-Z, George Foreman, Simon Cowell, Gisele Bundchen i Richard Branson uživaju u bogatstvu bez diplome

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

gisele bundchen

,

bogataši

,

Richard Branson

,

Simon Cowell

,

Jay-Z

Da bogatstvo nema nužno veze s obrazovanjem dokazuje niz zvijezda koje na bankovnim računima gomilaju milijune dolara bez da su ikad stekle srednjoškolsku diplomu.

Jedni su obrazovanje prekinuli iz nužnosti, jer im je trebao posao kako bi prehranili sebe i obitelj, dok su drugi imali utjecajne mentore koji su prepoznali njihov talent i znali ga komercijalizirati.

"Investitori više gledaju na osobu i kvalitetu ideje, a manje na školske diplome i iskustvo", tvrdi Brad Burke, glavni direktor Alijanse za tehnologiju i poduzetništvo koja predstavlja svojevrsni inkubator talenata za kompanije.

Iako je vjerojatnost uspjeha uz diplomu zasigurno veća, redovito se javljaju iznimke koje potvrđuju to pravilo i koje stvaraju dojam da je certifikat o uspješno završenoj školi samo još jedan list papira.

Evo nekoliko primjera prema izboru američkog Forbesa:

Jay-Z

Odrastao je u jednoj od najopasnijih četvrti Brooklyna i godinama dilao drogu sve dok nije pronašao spas u hip-hopu. Godine 1995. ponudio je svoj prvi singl izdavačkoj kući Def Jam kojoj je ubrzo postao predsjednik. Danas je jedan od najbogatijih repera i poduzetnika u Americi s neto zaradom od 150 milijuna dolara, 10 Grammyja i 30 milijuna prodanih albuma.

George Foreman

Odrastao je i živio u siromašnoj četvrti u Texasu sve dok nije pronašao mentora koji ga je u 15. godini života nagovorio na boksačku karijeru. Postao je svjetski prvak, olimpijski pobjednik, a po završetku karijere i poduzetnik. Najviše dolara zaradio je kao glavno lice Doritosa, KFC-a and Meinekea, a u međuvremenu je objavio vlastitu liniju ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje i franšizu restorana.

Simon Cowell

Najstroži član žirija prošle je godine samo za sudjelovanje u talent showovima American Idol, Britain's Got Talent i The X Factor zaradio 75 milijuna dolara. Prekinuo je školovanje sa 16 godina zbog poštarskog posla za EMI, a s 23 godine pokrenuo je vlastitu izdavačku kuću Fanfare.

Gisele Bundchen

Brazilka je u svijet mode zakoračila kad ju je u 14. godini u shopping centru slučajno otkrio "lovac na manekenke". Godine 1996. se po prvi put pojavila na Fashion Weeku u New Yorku, a prošle godine je zaradila 25 milijuna dolara zahvaljujući ugovorima s modnim gigantima kao što su Versace i Dior.

Richard Branson

Sin odvjetnika i stjuardese prekinuo je školovanje čim je navršio 16 godina kako bi pokrenuo časopis za umjetnost i kulturu Student. S 20 godina je osnovao Virgin za distribuciju albuma, a kasnije i studio Virgin Records. Danas u sklopu Virgin grupe djeluje 200 kompanija iz 30 zemalja.

08.02.2010. 10:34:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.02.2010. 12:07
    baš me zanima što će ti milijunaši jesti kada im se njihov kapitalizam uruši... novčanice, zlato i dionice nisu baš probavljive :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh