« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
EU FONDOVI

Milijarda kuna bespovratnih EU sredstava za mala i srednja poduzeća

Izgradnja hala? Strojevi i oprema? Proizvodnja ili usluge? Može sve! Za razliku od prošlog, sličnog natječaja, i tadašnjih 250 milijuna kuna, u ovom je natječaju na raspolaganju četiri puta više sredstava

Lova je tu, uzmite je!
Lova je tu, uzmite je! (FreeDigitalPhotos)
Više o

EU fondovi

,

bespovratna sredstva

,

novi natječaji

U okviru natječaja za izgradnju proizvodnih i uslužnih kapaciteta te ulaganja u opremu, proizvodnu tehnologiju i usluge, od ukupno 147 milijuna EUR bespovratnih potpora, preostalo je još 98% sredstava ili 1,08 milijardi kuna.

Tvornica Klimaoprema izgrađena je pomoću EU potpore

Kao primjer jednog od ulaganja iz prošlog natječaja, koji je sufinanciran novcem iz EU fondova, izdvajamo tvornicu Klimaoprema koja je prije mjesec dana otvorena u Novoj Gradiški. Projektu je dodijeljeno 17,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta je 46 milijuna kuna. Izgradnja i opremanje tvornice Klimaoprema samo je jedan od 28 projekata kojima su 2014. dodijeljena bespovratna sredstva ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna.

Do sada dodijeljeno 25 milijuna kuna

Za razliku od prošlog, sličnog natječaja, i tadašnjih 250 milijuna kuna, u ovom je natječaju na raspolaganju četiri puta više sredstava. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u ovom natječaju do sada sedam tvrtki za svoje projekte dobilo ukupno 25 milijuna kuna tj. prosječnu potporu od 3,6 milijuna kuna, lako je izračunati da  još čak 300 projekata može dobiti potporu. U odnosu na sedam projekata kojima je već odobrena potpora, u procesu ocjenjivanja još je osamdesetak projekata. Ako svi oni i budu prihvaćeni za financiranje, još uvijek ima mjesta i sredstava za otprilike 220 projekata.

Poduzetnici, prijavite svoje projekte

Sredstva su na raspolaganju do kraja 2020. godine ili do iskorištenja sredstava. Ako se opet malo poigramo statistikom i dosadašnjim iskustvom, možemo reći da je od svibnja ove godine prijavljivano 10 projekata mjesečno. To znači da će se u slučaju istog intenziteta prijave projekata sredstva potrošiti daleko prije krajnjeg roka. Osobno sam stava da će broj prijava po mjesecu rasti i doseći 20, što bi značilo da će se sredstva potrošiti do kraja ove 2016. godine. Drugim riječima, svi oni poduzetnici koji za svoje investicije žele bespovratnu potporu u visini do 45% vrijednosti ulaganja nemaju puno vremena za razmišljanje i odluku. Izradu dokumentacije valja započeti što prije, jer ovakve prilike više neće biti.

Za sva ostala pitanja i pripremu projekata na raspolaganju vam stoje stručnjaci tvrtke Ravecon koje možete kontaktirati mailom ili posjetiti njihov portal eufondovi.hr

09.02.2016. 09:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh