« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
i kaj sad?

Milanoviću i oporbi sporan članak 3 arbitražnog sporazuma

POGLEDAJTE VIDEO - Hoćemo li ostati izgubljeni u prijevodu ili će Savudrijska vala ostati sporno područje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Savudrijska vala

,

arbitražni sporazum

,

članak 3

Prema pisanju Večernjeg lista, koji je došao u posjed dokumenta koji bi trebale parafirati Hrvatska i Slovenija, problem pregovora o arbitražnom sporazumu je u članku 3, koji navodi da „Arbitražni sud određuje tijek granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije, vezu Slovenije s otvorenim morem, režim korištenja relevantnih morskih površina".

Iako je sporazum vidjeo još u ponedjeljak kad se sastao s Pahorom, Zoran Milanović sinoć je na sastanku oporbe i vladajućih tvrdio da je stavak b navedenog članka prepisan iz sporazuma Račan - Drnovšek i znači da se Hrvatska odriče dijela svog teritorija u korist Slovenije.

Ma koliko smiješno zvučalo da je SDP na braniku nacionalnih interesa i da ne da ni pedlja hrvatske zemlje (u ovom slučaju mora) susjedima, Milanović se potrudio da to izgleda upravo tako. S druge strane, Jadranka Kosor nije se potrudila protumačiti kako ona shvaća problematični članak, nego u Sanaderovoj maniri pokušava prodati spin kako je to dobitna kombinacija za obje zemlje.

Predstavnik HSP-a na sastanku Daniel Srb tvrdi da je prijedlog lošiji od drugog Rehnovog prijedloga koji je bio neprihvatljiv našoj strani, pa dok svi dokumenti službeno ne ugledaju svjetlo dana, može se samo nagađati ishod prepucavanja.

Jadranka Kosor je tako danas odletjela u Bruxelles praznih ruku, što sigurno neće biti blagonaklono dočekano, no kako se Milanović izvukao na razgovore u stranci i Mesića nije ni mogla bolje. Odmah je optužila SDP za mogućnost ponovne blokade pregovora od strane Slovenije, što je spin kojeg se ne bi posramio ni Ratko Maček. Nastavak slijedi u petak, kada će se Kosor vratiti iz Bruxellesa.

29.10.2009. 11:21:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh