« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
TKO JE OVDJE LUD?

Milanović: Ukupno porezno opterećenje neće rasti

Premijer Milanović izjavio je na prvoj sjednici vlade da porezna reforma neće povećati ukupno porezno opterećenje, te da će smanjiti broj dužnosnika u državnoj upravi za trećinu

Fotografija vijesti
Više o

Zoran Milanović

,

PDV

,

državna uprava

,

sjednica Vlade

,

porezna reforma

,

porezno opterećenje

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović poručio je danas s prve sjednice vlade da se poreznom reformom neće povećati ukupno porezno opterećenje te istaknuo da će broj dužnosnika u tijelima državne uprave biti smanjen za trećinu.

Čeka nas zahtjevna godina i stojimo i dalje kod obećanja koje smo dali da ukupno porezno opterećenje rasti neće jer bi za Hrvatsku to bilo neizdrživo, kazao je premijer Milanović komentirajući tako, kako je rekao, raspravu u javnosti o novim porezima i povećanju stope PDV-a.

"Ova vlada polazi od toga da je Hrvatska porezno i doprinosima porezno preopterećena i da gospodarstvo taj teret trpjeti ne može", rekao je.

U okviru toga donosit ćemo odluke koje smatramo najkorisnijima, vodeći računa da radnici i nezaposleni plate najmanju cijenu ili je ne plate uopće, kazao je hrvatski premijer.

Milanović je najavio da će sjednice njegove vlade biti gotovo uvijek otvorene za javnost, a na zatvorenom dijelu raspravljat će se o kadrovskim pitanjima.

U želji da budemo transparentni, jer je sjednica vlade kruna njenog tjednog rada, nema razloga da sjednice ne budu otvorene za javnost, rekao je premijer Milanović.

Vlada je danas donijela Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, a premijer Milanović je naglasio da se time smanjuje ukupni broj visokih dužnosnika i najviših državnih službenika, pa će tako ukupan zbroj zamjenika i pomoćnika ministara nove vlade biti za trećinu manji od zbroja državnih tajnika i ravnatelja uprava bivše vlade.

"To nije nikakva revolucija, predstavlja određenu uštedu, ali pruža uvjete za normalan rad, a ministrima daje mogućnost da odaberu mali broj suradnika, a dogovor je da se oslanjamo na ljude koji već rade u državnoj službi. Koliko ćemo ozbiljno shvaćati državnu upravu, toliko će i vladu smatrati ozbiljnom", poručio je.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da se rad državne uprave temelji na šest načela - racionalizaciji, funkcionalnosti, vertikalnoj i horizontalnoj povezanosti, harmonizaciji temeljnih elemenata unutarnjeg ustrojstva, fleksibilnosti unutarnjeg ustrojstva i načelu dostupnosti.

Uredbom se definira i ustroj uprava, sektora, službi i odjela, a ministar Bauk je istaknuo kako se ubuduće odjel u sustavu državne uprave može ustrojiti ako ima najmanje pet djelatnika. "Time se prestaje s praksom da imamo u upravi ljude koji su sami sebi šefovi", rekao je.

Radno vrijeme državne uprave definirano je u pravilu od 8,30 do 16,30 sati.

Na sjednici je prihvaćen poslovnik vlade kojim su predviđena stalna radna tijela vlade - Odbor za poslove Europske unije, Koordinacija za unutarnju i vanjsku politiku, Koordinacija za društvene djelatnosti i ljudska prava, Koordinacija za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Koordinacija za gospodarstvo, Komisija za odnose s vjerskim zajednicama te Kadrovska komisija i Administrativna komisija.

Ta radna tijela imaju svoje radne skupine, a potpredsjednik vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je kako je procedurom predviđeno da se stručne radne skupine sastaju ponedjeljkom, koordinacije utorkom, a vlada četvrtkom.

29.12.2011. 13:18:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh