« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NOVI POLITIČKI HORIZONT

Milanović: Hrvatskoj trebaju reforme, a ne revolucija i nered

To što će se krajem godine istovremeno voditi kampanja za parlamentarne izbore i za referendum o ulasku u EU izuzetno je loše, ocijenio je čelnik SDP-a

Zoran Milanović. SDP
Zoran Milanović. SDP (Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

referendum

,

izbori

,

Zoran Milanović

,

SDP

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako za Hrvatsku nije dobro što će njezini građani na izbore izaći tek krajem godine, istaknuvši da datum izbora ne bi smio biti ograničen ničijom osobnom ambicijom, već definiran interesom države i njenih građana.

"Bilo bi dobro, ne radi bilo čije osobne ambicije, ne radi bilo koga od nas iz oporbe, a vjerujem buduće vlasti, nego radi Hrvatske da izbori budu ranije", rekao je Milanović na početku zasjedanja Glavnog odbora SDP-a koji raspravlja o jučer potpisanom sporazumu između SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a o zajedničkom izlasku na izbore, te o izborima koji će se, kako je jučer objavila vladajuća koalicija, održati 4. prosinca.

To što će se krajem godine istovremeno voditi kampanja za parlamentarne izbore i za referendum o ulasku u EU ocijenio je izuzetno lošim, budući da će stremljenja svih političkih opcija da taj referendum prođe, kazao je, biti narušena političkom konfrontacijom.

"Ta dva procesa će ići istovremeno i to nije dobro. Zato smo se zalagali, predlagali, čak i molili da izbori budu ranije, jer datum izbora ne bi smio bio ograničen ni definiran ničijom osobnom, sitnom privatnom ambicijom", poručio je Milanović. Treba još, dodao je, vidjeti i što će o datumu izbora reći predsjednik države, "ali to je uvijek u demokraciji stvar dogovora pa će biti i sada".

"Bilo bi dobro, ne radi bilo čije osobne ambicije, ne radi bilo koga od nas iz oporbe, a vjerujem buduće vlasti, nego radi Hrvatske da izbori budu ranije", rekao je Zoran Milanović.

SDP je, naglasio je, ranije održavanje izbora tražio i zato što je Hrvatska i dalje u krizi, njezino gospodarstvo stagnira, nema i nije bilo reformi. "Hrvatska treba reforme, ne treba nered, revoluciju, prijeke mjere, ali treba odlučne mjere, treba hrabrost o kojoj smo slušali toliko puno u ove zadnje dvije godine, ali od te hrabrosti nismo vidjeli ništa", istaknuo je.

Ta se hrabrost, ustvrdio je, svodi na donošenje ozbiljnih, odgovornih pa i drskih mjera, na kojima će se temeljiti i odluka hoće li Hrvatska biti uspješna, bogata članica EU ili mala i ovisna država "kakvih danas vidimo da ima u EU". "To ne želimo biti. Biramo ovo drugo, ali za to trebamo kvalitetnu, odgovornu i poštenu vlast", rekao je.

Milanović je naglasio da Hrvatska od jučer, kada su stranke tzv. kastavske skupine potpisale koalicijski sporazum, ima jasnu alternativu vlasti "koja Hrvatsku vodi već osam godina, koja je završila pregovore, ali, nažalost, koja iza sebe ostavlja puno nereda i puno moralnih i drugih upitnika".

"Od jučer Hrvatska ima jasnu alternativu između dvije politike, dva svjetonazora, dva viđenja i doživljaja politike. Onaj tko želi modernu, europsku, pravnu Hrvatsku jednakih šansi, pravila, reda i rada, taj će glasati za koaliciju iz Kastva, taj će glasovati za SDP, HNS, IDS i HSU. Onaj tko to ne želi ili vidi drugačije, nije naš neprijatelj. Na nama je da što dublje dopremo do takvih ljudi", poručio je SDP-ovcima.

Predsjednik SDP-a istaknuo je i da će se njegova stranka u predizbornoj kampanji kloniti optuživanja, "jer smo tu fazu prerasli", nego biti pozitivna, jasna i proaktivna u nadi da će je ljudi shvatiti i povjerovati njezinim političarima. "Borba za ljudsko povjerenje je srž politike, borba da vam povjeruju, a ne nasjednu", rekao je Milanović.

SDP, dodao je, neće imati megalomanska, već iskrena, trezvena i jasna obećanja, te će preuzimati samo one obveze koje može i izvršiti, pa tako i prekinuti s praksom zaduživanja Hrvatske tek za tekuću potrošnju. "Odlukom da izbori budu samim krajem godine to se vrijeme nažalost odgađa i Hrvatska će još neko vrijeme stagnirati", poručio je Milanović.

16.07.2011. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh