« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
WTF?!

Milanović defenzivno na Croatia Summitu

Prema Milanoviću, Hrvatska nema namjeru biti regionalni lider ... Valjda mu je previše posla biti i premijer koji ništa ne radi

Ne daj Bože posla, mantra je Zorana Milanovića
Ne daj Bože posla, mantra je Zorana Milanovića (Arhiva)
Više o

Croatia Summit

,

Zoran Milanović

Hrvatski premijer Zoran Milanović u subotu je na zatvaranju 7. Croatia summita u Dubrovniku poručio da Hrvatska ima važnu ulogu u regiji, ali nema megalomanskih pretenzija biti regionalnim liderom.

"Uloga Hrvatske je važna, mi želimo biti aktivni član, ali ne želimo biti lideri....nemamo nikakvih megalomanskih pretenzija», kazao je Milanović, dodavši da želi da Hrvatska "bude jedna uređena država".

"Tu smo da pomognemo našim susjedima jer imamo i poslovne i ljudske interese", poručio je šef hrvatske vlade na završnoj tiskovnoj konferenciji u Dubrovniku. Također je zaželio da "sve ono što nas je proganjalo posljednjih 20 godina bude iza nas".

Komentirajući nenajavljeni dolazak bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Dubrovnik, hrvatski je premijer potvrdio da ga je osobno pozvao rekavši da je on bivši predsjednik države i predsjednik velike srbijanske stranke koja je tehnički još u vladi.

Tadić se nije sastao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, iako su mediji o tome naveliko nagađali, ali su se njih dvojica po završetku summita rukovala, a premijer Milanović smatra da je to dobra stvar koja postavlja dobre standarde za budućnost.

"Jedna je strana uvijek izbjegavala drugu stranu. Nadam se da ćemo druge godine, ako budemo budemo organizirali skup, biti dobar domaćin i jednima i drugima", kazao je hrvatski premijer.

Iako pozvana na dvodnevnu konferenciju u Dubrovniku, Srbija nije poslala svog predstavnika, a zbog dolaska kosovskog premijera nitko od dužnosnika Srbije niti ranijih godina nije sudjelovao na ovom tradicionalnom dubrovačkom skupu.

Tadić je novinarima rekao da rukovanju s Thacijem, "koji je upriličen gotovo slučajno" ne treba davati tako veliku važnost. Bivši srbijanski predsjednik je dodao da podržava izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je rekao spreman na razgovore o rješavanju kosovskog problema.

Hrvatski je premijer izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim skupom u Dubrovniku. "Croatia summit je tijekom posljednjih sedam godina", rekao je Milanović, bila dobra prilika za regionalni dijalog, a zaključujući summit podsjetio je da se sljedeće godine "Hrvatskoj otvara cijeli novi svijet", aludirajuću na predviđeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2012.

Godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu - Croatia summit - koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, EU-a i SAD-a te organizacija poput NATO-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine. Ove je godine na summitu sudjelovalo sedam premijera, a uz Milanovića su bili njegovi kolege iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Poljske. Dubrovnik se također pokazao i nezaobilaznom postajom za glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena i pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipa Gordona. Po prvi puta su na summitu sudjelovali i ministri vanjskih poslova zemalja zahvaćenih «arapskim proljećem».

Milanović je izrazio veliko zadovoljstvo što je ovo bila prilika i za razmjenu mišljenja o događanjima koja su, kako se čulo na summitu, početkom 2011. "iznenadila cijeli svijet", a hrvatski premijer je ocijenio da sve što se dešava na sjeveru Afrike ima "izravan utjecaj na Sredozemlje pa time i Hrvatsku".

 

07.07.2012. 21:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh