« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
STVARNO?

Mikroplastika u pitkoj vodi mala opasnost za zdravlje

SZO je predstavio sintezu najnovijih spoznaja o mikroplastici u vodi iz slavine i vodi u boci te o njezinu učinku na ljudsko zdravlje

Nema straha?!
Nema straha?! (Arhiva)
Više o

pitka voda

,

mikroplastika

Sadašnja razina mikroplastike prisutne u pitkoj vodi predstavlja malen rizik za ljudsko zdravlje, ali potrebna su dodatna istraživanja da bi se umirilo potrošače, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak. 

U izvješću objavljenom u četvrtak, kako prenose agencije, SZO je predstavio sintezu najnovijih spoznaja o mikroplastici u vodi iz slavine i vodi u boci te o njezinu učinku na ljudsko zdravlje.

- Želimo umiriti potrošače pitke vode u cijelome svijetu: na temelju procjena tvrdimo da je rizik malen, izjavio je na konferenciji za novinare koordinator Odjela za vodu, asanaciju, higijenu i zdravlje SZO Bruce Gordon.

Dodao je da se rizici za zdravlje povezani s mikroplastikom odnose uglavnom na tri aspekta: rizik za probavu, kemijski rizik te rizike povezane s prisutnošću nakupina bakterija (biofilma).

SZO upozorva na to da su podaci o prisutnosti mikroplastike u pitkoj vodi zasad ograničeni, ističući da je broj pouzdanih studija malen, te da su one teško uposredive, što još više otežava analizu rezultata. Stoga SZO poziva istraživače da provedu podrobnije istraživanje, standardiziranim metodama.

UN-ova agencija u priopćenju ističe da ljudsko tijelo u principu ne apsorbira čestice mikroplastike veće od 150 mikrona te da bi apsorpcija manjih čestica "morala biti ograničena". No, s druge strane, procjenjuje se da bi apsorpcija jako malih čestica mikroplastike, posebno nanočestica, mogla biti viša.

- Kad je riječ o tim najmanjim česticama, za koje su podaci doista ograničeni, moramo znati više o tome što se apsorbira te kakva je njihova raširenost i njihov učinak, rekla je Jennifer De France, stručnjakinja iz SZO i jedna od autorica izvješća.

- Mikroplastika prisutna u vodi za piće čini se da ne predstavlja opasnost za zdravlje, barem ne na sadašnjoj razini. No, moramo produbiti to pitanje, priopćila je direktorica Odjela za javno zdravstvo SZO-a Maria Neira.

Izvješće upozorava na moguću opasnost u budućnosti: nastavi li se odbacivanje plastike u okoliš sadašnjim ritmom, mikroplastika bi mogla predstavljati velik problem za vodene ekosustave za stotinu godina, što neće biti bez posljedica za ljudsko zdravlje."

- Moramo zaustaviti povećanje zagađenja plastikom u cijelome svijetu, naglasila je Neira.

Stručnjaci naglašavaju i važnost pročišćavanja otpadnih voda koje omogućuje uklanjanje više od 90 posto čestica mikroplastike prisutne u vodi. Trenutačno velik dio svjetskoga stanovništva još nema sustav prilagođen pročišćavanju otpadnih voda, tvrdi SZO.

Alice Horton, koja istražuje mikroplastiku u Britanskom nacionalnom centru za oceanografiju, komentirala je u priopćenju nalaze SZO: "Nema dostupnih podataka koji bi pokazali da mikroplastika predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje, no to ne znači nužno da je bezopasna".

- Važno je staviti strah od mikroplastike u pitkoj vodi u kontekst: u svakodnevnom životu sa svih smo strana okruženi mikroplastikom iz raznih izvora, od kojih je pitka voda samo jedan, dodaje.

Zagađenje plastikom toliko je rašireno u okolišu da možda probavljamo pet grama na tjedan, što je ekvivalent gutanju kreditne kartice, pokazala je u lipnju studija koju je naručio WWF. Ta je studija pokazala da je najveći izvor unošenja plastike u organizam pitka voda, a drugi veliki izvor su školjkaši.

Najveća prijetnja ljudskome zdravlju iz vode su mikrobi koji mogu uzrokovati smrtonosne bolesti, posebno u siromašnim zemljama u kojima nema pročišćivača vode, priopćio je SZO.

- Oko dvije milijarde ljudi pije vodu zagađenu fekalijama, što je oko milijun smrtnih slučajeva na godinu, rekao je Gordon dodavši: "To mora biti fokus zakonodavcima diljem svijeta".

22.08.2019. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh