« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
TRAGEDIJA

Amazona u plamenu

Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedjeljak nad Sao Paulom gdje je usred dana oko sat vremena vladala potpuna tama

Zastrašujuće slike...
Zastrašujuće slike... (Arhiva)
Više o

požari

,

Amazonija

,

Amazona

Amazonija gori, pluća svijeta su na udaru beskrupuloznih mešetara, a svjetski čelnici se - češljaju, baš kao baba iz narodne izreke...

Brazilska svemirska agencija izvijestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu porastao za 83 posto.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio tjedan dana nakon što je predsjednik Brazila Jair Bolsonarootpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC.

Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedjeljak nad Sao Paulom gdje je usred dana oko sat vremena vladala potpuna tama.

To se dogodilo pošto je snažan vjetar 'donio' dim iz država Amazonas i Rondonije, od Sao Paula udaljenih više od 2700 kilometara.

Najveća prašuma na svijetu, Amazonija ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma.

U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka.

Agencija je izvijestila da više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, a njihov je broj nešto manji u državama Mato Grosso i Para.

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke.

Po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od siječnja do kolovoza ove godine u brazilskom je dijelu Amazonije izbilo više od 72.000 požara.

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Institut je izvijestio da je samo od prošlog četvrtka zabilježeno više od 9500 požara, uglavnom u području Amazonije.

Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara.

Ricardo Mello, voditelj Amazonskog programa Svjetskoga fonda za prirodu (WWF), za BBC je kazao da su požari 'posljedica porasta krčenja šuma što je vidljivo iz nedavno objavljenih podataka'.

23.08.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh