« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Mihail Gorbačov kritizira SAD

Washington želi okupiti "internacionalu" protiv Rusije, tvdi bivši sovjetski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

SAD

,

Rusija

,

Mihail Gorbačov

Sjedinjene Države pokušavaju ujediniti Zapad protiv Moskve i stvoriti "internacionalu protiv Rusije" koja, naprotiv, želi dobre odnose s Washingtonom, ocijenio je u nedjelju nekadašnji prvi čovjek Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

"Rusija želi imati dobre, ozbiljne i odgovorne odnose s SAD-om a, vidite, on kao protutežu stvara internacionalu protiv Rusije", rekao je otac perestrojke u razgovoru koji je u nedjelju navečer objavljen na informativnom kanalu Vesti 24.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice optužila je u četvrtak Rusiju da je sve više "autoritarna" i "agresivna", pozivajući Europljane na jedinstvo kako bi je spriječili da "izvuče bilo kakvu korist iz napada" na Gruziju.

"SAD i Europa ne trebaju dopustiti Rusiji da izvuče bilo kakvu korist iz svoje agresije. Ni u Gruziji ni bilo gdje drugdje", upozorila je.

Washington je uzrokovao "rušenje svoje politike na Kavkazu i u Gruziji naoružavši svog štićenika", gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija, kazao je još Gorbačov smjerajući na rusko-gruzijski sukob iz kolovoza.

Posljednji predsjednik SSSR-a, dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1990., upozorio je na "pojedince povezane s vojno-industrijskim kompleksom i s velikim poduzećima koji podupiru utrku u naoružanju kojoj trebaju sukobi da bi se održala" i na "one u politici koji ih podupiru".

"Takvih podstrekača ima ne samo na Zapadu, već i u nas", rekao je u svezi s tim političarima. (HINA)

21.09.2008. 21:03:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh