« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MINIRANO PODRUČJE

MIG-ovi pali zbog tehničkog kvara, pirotehničari na mjestu nesreće

Prvi rezultati istrage o padu vojnih zrakoplova pokazuju da je s jednog MIG-a otpao dio koji je pogodio drugi

Krhotina MIG-a
Krhotina MIG-a (Damjan Tadić / CROPIX)
Više o

pad zrakoplova

,

vojni zrakoplovi

,

MiG 21

,

Slunj

Na mjesto pada dvaju vojnih zrakoplova MIG-21 popodne su došli pirotehničari Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske iz Karlovca da bi provjerili manji dio terena za koji se sumnja da je miniran, doznaje se od suca istražitalja Mladena Kosijera.

>>Piloti MIG-ova lakše ozlijeđeni, krhotina teško ranila ženu

Budući da su se srušili vojni zrakoplovi, sudac istražitelj Kosijer je kazao da je sastavljena zajednička očevidna ekipa civilnih i vojnih istražitelja. U ime Istražnog centra Županijskoga suda u Karlovcu tek će sutra biti odlučeno koje će se istražne radnje i vještačenja zatražiti.

Kako se doznaje od pročelnika karlovačkoga Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Martina Barića, voditelja akcije traganja i spašavanja, u 15 sati s mjesta pada zrakoplova povukli su se vatrogasci, djelatnici Hrvatske gorske službe spašavanja, da bi ga prepustilii pirotehničarima MORH-a jer je na crti razgraničenja zaraćenih strana u Domovinskom ratu te je prostor minski sumnjiv.

Glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović kazao je za Hinu da je na mjestu događaja tročlano vojno povjerenstovo za vojne zrakoplovne nesreće. Po njegovu mišljenju iz dugogodišnjeg radnog iskustva ne može se očekivati da će u roku kraćem od dva-tri dana javnost obavijestiti o uzrocima zrakoplovne nesreće, budući da čak i u idealnim uvjetima, bez minske opasnosti, moraju pregledati sve dokaze na terenu, razgovarati sa svim očevidcima te preslušati ili pregledati moguće snimke.

Tek nakon toga, kad nastupe povoljne okolnosti, moći će saslušati i pilote. Nakon svega toga potrebno je pregledati i dokumentaciju održavanja zrakoplova, koja se nalazi u bazi održavanja zrakoplova. Važno da se taj posao radi u miru i bez pritiska javnosti, da se ne bi činile greške, rekao je Vodanović.

Prvi rezultati istrage koji su procurili u javnost pokazuju da bi uzrok mogao biti tehnički kvar. Navodno je jednom avionu otpao dio koji je udario u drugi zrakoplov koji je bio iza njega i srušio ga.(hina/metro-portal)

23.09.2010. 19:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh