« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
sraz IT divova

Microsoft, Amazon i Yahoo su se udružili protiv Googlea

Tri IT kompanije teške kategorije su se udružili u koaliciju u borbi protiv Googleovog pokušaja da stvori ono što bi se moglo nazvati jednom od najvećih svjetskih virtualnih knjižnica.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GettyImages)
Više o

Google

,

Yahoo

,

Microsoft

,

Amazon

,

Open Book Alliance

,

Savez Otvorene Knjige

,

Internetska Arhiva

Amazon, Microsoft i Yahoo dogovorili su zajednički nastup kao Open Book Alliance kojem bi na čelu trebala biti Internet arhiva. Uz to, protive se pravnoj nagodbi koja bi mogla pretvoriti Google u glavni izvor mnogih online radova.

 „Google pokušava monopolizirati sistem knjižnica," poručuje osnivač Internet Arhive Brewster Kahle. „Ako se ovo rastegne, imaju pravu prigodu da budu 'ona' knjižnica i jedina knjižnica."

Tijekom prošle godine, pretraživački div sklopio je dogovor sa izdavačima i autorima da izglade dvije sudske parnice koje su optužile kompaniju za narušavanje autorskih prava prilikom neautoriziranog skeniranja knjiga.

U toj nagodbi, Google je pristao platiti 125 milijuna dolara za osnivanje Book Rights Registryja, gdje autori i izdavači mogu registrirati svoja dijela i dobivati naknadu. Autori i izdavači bi dobili 70% od prodaje tih knjiga, dok bi Google prihodovao  ostalih 30%.

Google bi isto tako dobio pravo da digitalizira knjige za koje su nepoznati vlasnici autorskih prava, a za koje se vjeruje da drže otprilike 50-70% naslova izdanih od  1923. godine.

Žalbe na sklopljen posao mogu biti podnešene do 4. rujna, a do početka listopada bi nadležni sudac trebao odlučiti hoće li parnice biti ili neće. Uz to, Ministarstvo unutarnjih poslova SAD provest će neovisnu istragu o mogućem monopolskom utjecaju navedenog dogovora.

No što to zapravo znaći u širem aspektu? Očito je da su IT giganti shvatili kako je digitalizacija knjiga u bliskoj budućnosti neizbježna, pogotovo kada je tehnologija otišla tako daleko da sada imaju elektronske čitače knjiga poput Sony Readera i Amazon Kindlea (po čemu je očito zašto se Amazon udružio sa tim IT divovima).  Zanimljivo je kako dizajn ovih uređaja neodoljivo podsjeća na spravice koje su se koristili u dobro nam znanim Zvjezdanim Stazama za čitanje literature.

Vrtoglavi razvoj LCD tehnologije omogućuje da ekran tih elektronskih čitača gotovo u potpunosti nalikuje na papir. Ako se takvo što dogodi, što će se dogoditi sa proizvodnjom knjiga? Kako će čitav taj proces izdavaštva teći? Hoće li naša djeca ići u škole bez udžbenika, hoćemo li sada moći sjesti u kafić, upaliti naš elektronski čitač i skinuti sa interneta knjigu koja nas zanima? Koji je sljedeći korak, samo će vrijeme reći.

23.08.2009. 18:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh