« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IZLIJEVANJE

Metković poplavljen, vodostaj Neretve najveći u 50 godina

FOTO GALERIJA - Desna obala Neretve u Metkoviću je poplavljena, a očekuje se da će vodostaj od 405 cm trajati još najmanje šest sati

Metković pod vodom
Metković pod vodom (Denis Jerković/Cropix)
Više o

poplave

,

Neretva

,

Metković poplava

Na najnižem dijelu Metkovića jutros se u 3,45 sati izlila Neretva, ali ljudstvo i mehanizacija na terenu izgradnjom zečjih nasipa spriječili su veće plavljenje, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Od 5 sati vodostaj rijeke Neretve dosegnuo je visinu od 405 centimetara i najveći je vodostaj izmjeren u posljednjih 50 godina. U siječnju ove godine za vrijeme velikih poplava vodostaj nije prelazio 383 cm. Kako je priopćeno iz Stožera za zaštitu i spašavanje, predviđa se da će vršni vodostaj od oko 405 cm trajati još najmanje šest sati.

Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. Za to je utrošeno 10 tisuća vreća pijeska, a ostalih oko 25 tisuća vreća upotrijebilo se kao pomoć ugroženom stanovništvu.

U naselju Komin poplavljeno je 60-ak objekata. U Metkoviću je desna obala Neretve poplavljena zaobalnim vodama i očekuje se plavljenje većeg broja objekata nego što je to bilo u siječnju, kada je poplavljeno 700 objekata.

Dubrovačko-neretvanska županija proglasila je sinoć izvanredno stanje na području Metkovića, Opuzena, Ploča i općine Kula Norinska. Angažirana je većina vatrogasnih postrojbi županijske Vatrogasne zajednice - oko 200 ljudi, dok je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poslano 20, a iz Hrvatske gorske službe za spašavanje 22 osobe. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 10:19:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh