« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
Predsjednik u Americi

Mesić o svojem posjetu New Yorku

Hrvatski predsjednik prisustvovao je sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i susreo se s Obamom

(Biljana Gaurina/ CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

NATO

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

nuklearno oružje

Hrvatska podupire napore protiv širenja nuklearnog oružja te smanjenje arsenala nuklearnih sila, što treba pridonijeti nuklearnom razoružanju, izjavio je u četvrtak predsjednik Stjepan Mesić nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na predsjedničkoj razini, na kojoj je prihvaćena rezolucija 1887 o neširenju nuklearnog oružja.

"Pridružujemo se svima onima koji traže da se ne širi nuklearno oružje, a da se sadašnje ograniči i da sve završi razoružanjem", izjavio je Mesić, istaknuvši da su rasprave bile vrlo ujednačene, odnosno da je inicijativa američkog predsjednika Baracka Obame, koji je predsjedao sjednicom, dobila opću potporu.

Na pitanje je li njegov govor u Vijeću sigurnosti bio oproštajni, s obzirom na svršetak mandata, Mesić je odgovorio kako se ne može sa sigurnošću reći da neće biti sazvana još neka sjednica Vijeća s predsjednicima država. Mandat Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a istječe na kraju ove godine.

Predsjednik Mesić kazao je da je u dva navrata razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a uoči početka sjednice Vijeća sigurnosti UN-a susreo se i s britanskim premijerom Gordonom Brownom, francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovom i drugim čelnicima.

Na upit o susretu s američkim predsjednikom, Mesić je kazao kako ga je na večeri koju je Obama u četvrtak priredio u muzeju Metropolitanu, supruzi Michelle predstavio kao "jednog od najboljih prijatelja SAD-a u NATO-u".

Rekao je da je o aktualnim pitanjima najviše razgovarao s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom i drugim državnicima koje je zanimalo u kojem smjeru idu pregovori sa Slovenijom, te da "svi u potpunosti podupiru nastojanja da se to otvoreno pitanje sa Slovenijom jednom razriješi".

Također je spomenuo da je razgovarao s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom.

Predsjednik Mesić je u intervjuu, koji je u četvrtak dao za Glas Amerike, među ostalim kazao da mu se u četvrtak telefonom javio bivši premijer Ivo Sanader, koji također boravi u New Yorku, gdje sudjeluje na konferenciji Globalnog kreativnog čelništva.

Mesić je rekao kako mu je Sanader objasnio da je njegovo sudjelovanje na konferenciji dogovereno puno prije njegove ostavke na dužnost te dodao da su se dogovorili da će se naći na večeri kad se vrate u Zagreb.

Predsjednik Mesić će u četvrtak navečer, po lokalnom vremenu, održati govor u Općoj skupštini UN-a, nakon čega se večernjim letom vraća u Hrvatsku. (Hina/Metro-portal)

24.09.2009. 22:02:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh