« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
Riječ urednice

Mesić ne želi u zasluženu mirovinu

Fotografija vijesti
Više o

Stjepan Mesić

,

predsjednički izbori

Stjepan Mesić će 2010., kada mu istekne i drugi predsjednički mandat, imati 76. godina, ali svejedno se ne želi povući iz politike i otići u zasluženu mirovinu. Prvi premijer Hrvatske, kojeg je na tu funkciju, ali samo na tri mjeseca, 1991. postavio Franjo Tuđman, ima ambicija  ponovno krenuti u utrku za premijersku fotelju. Premda on sam još uvijek ne želi govoriti o svojim planovima nakon što ode s Pantovčaka, njegovi najbliži suradnici tvrde kako je sve moguće te kako želi naslijediti Ivu Sanadera u Banskim dvorima. Predsjednik ‘fikus’, kako su ga mnogi nazivali, i godinama najpopularniji političar u zemlji nema baš preveliko iskustvo u izvršnoj vlasti.

Stjepan Mesić samo je kratko sudjelovao u izvršnoj vlasti, ne  zna nijedan strani jezik, a zasad nema podršku niti jedne stranke za premijersku kandidaturu.  

U zadnjih deset godina k njemu se samo dolazilo po savjete i mišljenja, ali konkretne odluke ipak su se donosile negdje drugdje. Mesiću će jako velika prepreka u ostvarivanju premijerskih ambicija biti i njegova taština. Vrlo često nastupao  je kao solo igrač pa ga je teško zamisliti kako konsenzusom pokušava, primjerice sa Sanaderom ili Milanovićem, donositi odluke. Uz to što smatraju da je prestar, oni koji ga nikako ne vide na mjestu premijera zamjeraju mu što ne govori nijedan strani jezik.  

Piše: Piše: Antonela Nižetić-Capković
07.08.2008. 20:36:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh