« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
znanje i budućnost

Mesić na Svjetskom znanstvenom forumu

Hrvatski predsjednik održao je govor o nužnosti zaštite okoliša, a sastat će se i sa svojim mađarskim kolegom Laszlom Solyomom

(Biljana Gaurina/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Laszlo Solyom

,

Svjetski znanstveni forum

,

Jozef Palinkas

,

WSF

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak ujutro u Budimpeštu gdje sudjeluje na četvrtom po redu Svjetskom znanstvenom forumu (WSF) na temu "Znanje i budućnost".

U svom govoru je poručio da je krajnji trenutak da se uz pomoć znanosti odupremo onima koji uništavaju okoliš i na taj način prijete našoj egzistenciji.

"Uništavanje prirode neporeciva je činjenica. Klimatske promjene s potencijalno katastrofalnim posljedicama pojava su s kojom se počinjemo susretati na dnevnoj osnovi. Krajnji je trenutak da se, uz pomoć znanosti, prirodnih i društvenih, da se uz pomoć znanja, odupremo onima koji uništavaju okoliš, a time prijete da će uništiti i osnovu naše egzistencije", kazao je predsjednik Mesić.

Prema njegovim riječima, "vremena za gubljenje nema jer smo previše vremena već izgubili". Hrvatski predsjednik također smatra da je "krajnji trenutak da promijenimo pogled na svijet, da promijenimo sebe, kako bismo svijet oko nas mogli gledati drugim očima".

Predsjednik se posebice osvrnuo na političare kao čimbenike koji ne bi smjeli stajati na putu spasa našeg planeta, stavljajući u prvi plan "zajednički interes", za razliku od uskogrudnih i sebičnih nacionalnih interesa.

"Mi moramo shvatiti da postoji nešto što se zove zajednički interes...u protivnom, uništavanje okoliša, globalno zatopljavanje, zatiranje cijelih životinjskih vrsta ići će dalje i ono što će se nepovratno promijeniti bit će svijet u kojem živimo. Ali promijenit će se na način da će nam uskratiti i sami temelj egzistencije", upozorio je Mesić.

"Najmanje smijemo dozvoliti da zaštita okoliša postane njihovim taocem ili zarobljenikom", istaknuo je hrvatski šef države.

Objasnio je da će zbog zaštite okoliša nacionalne ekonomije kratkoročno trpjeti posljedice, ali da će "dugoročno profitirati".

Na kraju svog izlaganja istaknuo je da "ključ budućnosti leži u našim rukama" i da "moramo zajednički raditi jer su i problemi s kojima se suočavamo zajednički".

Pozvao je sudionike foruma da iz Budimpešte upute jasnu poruku skupu u Kopenhagenu, gdje se održava Summit o klimi, da će "partikularni interesi biti podređeni zajedničkim".

Osim Mesića i domaćina, mađarskog predsjednika Solyoma i predsjednika mađarske akademije Jozefa Palinkasa, među govornicima na skupu bit će i glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Prema najavama, skup trebao uroditi "strateškom vizijom o budućnosti znanosti u globaliziranom društvu 21. stoljeća". Na prethodnim je forumima sudjelovalo oko 1200 znanstvenika i političara. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 10:33:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh