« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KORIDOR

Mesić bi slao vojsku na Dodika kad bi ovaj raspisao referendum o odcjepljenju RS

VIDEO: Hrvatski predsjednik na odlasku svojim je izjavama dodatno zaoštrio ionako zategnute odnose sa Srbijom

(Ranko Šuvar/CROPIX / Infopunkt)
Više o

Srbija

,

Milorad Dodik

,

Stjepan Mesić

,

Republika Srpska

,

koridor

Kad bi Milorad Dodik raspisao referendum o odcjepljenju Republike Srpske, a da je u tom trenutku Stjepan Mesić predsjednik, hrvatska bi vojska vrlo vjerojatno opet bila pozvana u pomoć.

Naime, u takvoj situaciji Republika Srpska bi izravno kršila Daytonski sporazum, zbog čega bi po Mesićevim riječima Srpska trebala nestati, a kako je Hrvatska jamac navedenog sporazuma, hrvatski predsjednik na odlasku ne bi se ustručavao i vojno prekinuti koridor koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio te zemlje.

„Nevjerojatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu. On igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o odcjepljenju, netko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija bit će ostvarena", rekao je Mesić u neformalnom razgovoru s novinarima još nakon tradicionalnog susreta s medijima povodom Božića i Nove godine.

„...u slučaju referenduma o odcjepljenju RS od BiH, bio bih spreman i s Hrvatskom vojskom intervenirati kod Brčkoga kako bi RS onesposobio za postojanje", rekao je jučer mesić u neformalnom razgovoru s novinarima na Pantovčaku, prenosi Novi list.

Ionako zategnute odnose sa Republikom Srpskom, ali i Srbijom Mesić je svojim izjavama dodatno zaoštrio. Josipović će imati težak posao...

Mesić je također izjavio: „Ne vjerujem da bi se netko usudio upustiti u tu avanturu jer se zna kako je završio Miloševićev pokušaj rušenja BiH."

On ujedno smatra da bi se srpski predsjednik Boris Tadić trebao sam sa sobom dogovoriti što misli. „Drago mi je čuti da Tadić ne podržava referendum, ali sam isto tako čuo da podržava Milorada Dodika i Republiku Srpsku".

Predsjednik na odlasku bi volio da Tadić prisustvuje inauguraciji Ive Josipovića  a pitanje Kosova se treba staviti iz „političke u pravnu sredinu".

Potvrdio je da se jučer sastao sa Josipovićem, razgovarali su o formalnom dijelu primopredaje. Što se tiče osiguranja novog predsjednika, Mesić je rekao da je to pitanje riješeno i da Josipović ima pravo sam odabrati tko će ga čuvati.
Preporučio mu je da postupi slično njemu pa kombinira osiguranje pripadnika vojske i policije.

Svoje 'ljude' Mesić neće smještati u diplomaciju, jer su to ljudi koje 'ne treba zbrinjavati, s obzirom da su dovoljno iskusni i kvalificirani".
Upitan za mišljenje o političkoj sudbini Luke Bebića , Mesić je sarkastično ustvrdio da on nije skrbnik Luki Bebiću ali da „vjeruje da je njegova budućnost sjajna".

 

19.01.2010. 10:21:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh