« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina
WHO

MERS ipak nije globalna prijetnja?

Bojazan zbog novog smrtonosnog virusa srednjoistočnog respiratornog sindroma (MERS) znakovito je porasla, ali bolest još uvijek ne predstavlja globalnu prijetnju

MERS je smrtonosniji od SARS-a, ali manje zarazan
MERS je smrtonosniji od SARS-a, ali manje zarazan (Arhiva)
Više o

virus

,

MERS

,

srednjoistočni respiratorni sindrom

MERS, virus koji uzrokuje kašalj, groznicu i ponekad fatalnu upalu pluća, zabilježen je kod više od 500 pacijenata samo u Saudijskoj Arabiji, a proširio se i na okolne zemlje, s nekoliko slučajeva zabilježenih u Europi i Aziji.

Odbor WHO-a za javno zdravlje u izvanrednim situacijama je potvrdio da je bojazan za javno zdravlje porasla, ali da nema mjesta panici.

MERS je inače smrtonosan za oko 30% zaraženih, no za sada ne postoji nikakav preventivni lijek za taj virus iz iste obitelji kao SARS (teški akutni respiratorni sindrom), koji je od svoje pojave 2002. u Kini skrivio smrt više od 800 ljudi.

MERS je smrtonosniji od SARS-a, ali manje zarazan, tj. prenosi se s čovjeka na čovjeka samo u vrlo bliskim kontaktima. Osim navedenih simptoma, može uzrokovati i zatajenje bubrega. Uzročnik MERS-a je koronavirus koji je prvi put zabilježen 2012. u Saudijskoj Arabiji.

Koronavirusi su velika obitelj virusa koji mogu uzrokovati razne tegobe, od obične prehlade do SARS-a. Dosadašnja istraživanja ukazuju da je MERS najvjerojatnije prešao na čovjeka s deva.

U Europi je MERS do sada zabilježen u Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

15.05.2014. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh