« Svijet
objavljeno prije 14 godina
U ČETIRI GODINE

Merkel smanjuje proračun za 80 milijardi eura

Drastično rezanje proračuna uključit će smanjenje naknada za nezaposlene, za gubitak posla u javnoj službi i restrukturiranje oružanih snaga

Angela Merkel proračun
Angela Merkel proračun (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

Guido Westerwelle

,

đurđica krnjak

Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je u ponedjeljak ambiciozan plan smanjenja saveznog proračuna za više od 80 milijardi eura u iduće četiri godine, prekinuvši tako višemjesečne trzavice među koalicijskim partnerima.

Najveće rezanje proračuna u poslijeratnoj Njemačkoj uključit će smanjenje naknada za nezaposlene, za gubitak posla u javnoj službi i restrukturiranje oružanih snaga. U nekim slučajevima vlada će imati pravo posegnuti u industrijske profite.

"Ovo su ozbiljna, teška vremena", rekla je odlučno Merkel objavljujući mjere oko kojih su se protekla dva dana usuglašavali partneri u vladi desnog centra.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, čelnik Slobodnih demokrata (FDP), manjeg koalicijskog partnera, rekao je da će se proračun iduće godine srezati za 11,2 milijarde eura.

Smanjenja se nastavljaju dalje - 19,1 milijarda 2012., 24,7 milijarde 2013. i 26,6 milijardi 2014.

Kako je najavila Merkel, oružane snage koje imaju 250.000 vojnika smanjit će se za 40.000 ljudi, što je 16 posto manje.

Govoreći samo o "opsežnim strukturnim reformama", kancelarka nije precizirala hoće li vlada ukinuti obvezno služenje vojnog roka. Berlin je nedavno smanjio taj rok na šest mjeseci. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 22:41:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh