« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
POČEO PROCES

Menadžerima Hypo leasinga sudi se zbog gubitka 40 milijuna eura

Pred Zemaljskim kaznenim sudom u Grazu u ponedjeljak je počelo suđenje bivšim menadžerima Hypo-Steiermarka Peteru Schmidu i prokuristu Franzu Frantiseku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

suđenje

,

menadžeri

,

hypo leasing

Kako su prenijeli austrijski elektronski mediji, bivšeg direktora Schmida i bivšeg prokurista Frantiseka optužnica tereti za riskantno poslovanje kojim su prouzročili štetu od 40,5 milijuna eura. Za obavljanje poslova s leasingom osnovane su tvrtke Hypo-Mobilien i Hypo-Kfz koje nisu imale vlastiti kapital, nego ih je financirala Hypo-Steiermark, čijih je 25 % u vlasništvu austrijske savezne zemlje Štajerske, istaknuo je u uvodnoj riječi tužitelj Wolfgang Redtenbacher.

Poslove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sklapali su posrednici koji su svoje provizije naplatili bez obzira da li je ugovor izvršen ili se posao pretvorio u čisti gubitak. Preko šest posrednika u Hrvatskoj i BiH sklopljeno je 8.552 ugovora. Investirana sredstva nisu vraćena, a optužba želi dokazati da su optuženi bivši menadžeri svjesno nastavili poslovanje s gubitkom, iako je već vrlo rano bilo jasno da će to završiti milijunskim gubitcima i otpisima za banku.

Sudski vještak Fritz Kleiner u svom nalazu iznosi da je tzv. "balkanska avantura" Hypo Steiermark ukupno oštetila za više od 200 milijuna eura.

Odvjetnik Hypa Guido Held tvrdi da je čak tisuću ugovora o leasingu uz znanje bivših direktora sklopljeno potpuno fiktivno bez predmeta ili korisnika leasinga, samo kako bi se isplatile provizije posrednicima. Jedna od posrednica u Hrvatskoj, navodi odvjetnik Hypa, prijateljica bivšeg direktora, naplatila je 3,5 milijuna eura provizije.

Suđenje se nastavlja saslušanjima optuženih, a sud procjenjuje da bi proces trebao biti dovršen početkom srpnja. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 00:10:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh