« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VIVA MEXICO

Meksiko slavi 200 godina nezavisnosti

Povodom proslave 200. obljetnice nezavisnosti, stotine manjih svečanosti održane su diljem zemlje

Meksiko
Meksiko (Wikipedia)
Više o

Meksiko

,

Felipe Calderon

Proslava 200. obljetnice nezavisnosti Meksika dosegla je vrhunac u srijedu navečer kad je predsjednik Felipe Calderon na središnjem trgu Zocalu glavnoga grada Ciudad de Mexica masom okupljenih tri puta uzviknuo "Viva Mexico", mašući nacionalnom zastavom.

Gomila od oko pola milijuna osoba uzvratila je dok su zvonila sva zvona katedrale poput onih crkve svećenika Miguela Hidalga 1810. koja su zvala na pobunu protiv Španjolske. Tradicionalni uzvik koji je uputio predsjednik Calderon poznat je kao "El Grito", a prvi ga je upotrijebio otac Hidalgo, jedan od vođa meksičke pobune protiv španjolske kolonijalne vlasti.

Prostrani trg Zocalo osvijetljen je nacionalnim bojama, zelenom, bijelom i crvenom, u sklopu proslave koju su režirali stručnjaci za svečana otvaranja Olimpijskih igara.

Stotine manjih svečanosti održane su diljem zemlje, a ulicama glavnog grada, ukrašenim nacionalnim zastavama, odzvanjali su zvuci marijačija i vatrometa.

Proslava 200. obljetnice nezavisnosti zemlje i 100 godina revolucije počela je popodne tradicionalnom predhispanom priredbom. U četvrtak se proslava nastavlja vojnim mimohodom.

Povodom proslave angažirane su pojačane snage sigurnosti zbog 28.000 mrtvih koliko ih je zabilježeno u zadnje četiri godine od početka Calderonove vladavine u "ratu kartela" za premoć u trgovini drogom.(hina/metro-portal)

16.09.2010. 10:12:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh