« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
300 METARA

Bušenje prema zarobljenim rudarima dobro napreduje

Bušilica Strata 950 dosegla je 308 metara dubine, prodrla je 25 metara u zadnja 24 sata prema čileanskim rudarima

Čile
Čile (YouTube)
Više o

Čile

,

La Sagrada Familia

,

Davor Permin

Dvije bušilice koje kopaju prilaze kako bi se izvukla 33 rudara blokirana na 700 m dubine u rudniku na sjeveru Čilea premašile su u srijedu dubine od 300 metara, nakon nastavka radova prekinutih na šest dana.

Bušilica T-130 koja kopa vertikalni tunel kako bi se izvuklo rudare zatočene od 5. kolovoza na dnu rudnika zlata i bakra San Jose, nastavila je s radom nakon šest dana prekida, izjavio je inženjer Andre Sougarret, član spasilačke ekipe.

"Doprla je do 368 metara" dubine, naglasio je koordinator radova Rene Aguilar na konferenciji za tisak. "Dobro je radila od početka operacija. Prodire bez problema", izjavio je on.

T-130 zaustavljen je prošlog četvrtka jer je puknuo dio glave bušilice te je ostala zaglavljena u rupi. Nakon nekoliko radnih dana, inženjeri su uspjeli izvući potrgane dijelove u utorak.

Stroj Strata 950 australske proizvodnje počeo je bušiti prvi tunel u okviru "plana A". Vlasti su potom dale zeleno svjetlo zamjenskom planu nazvanom "plan B" u slučaju da prvi propadne i ta se druga opcija čini bržom.

Strata 950 "dosegla je jutros 308 metara dubine. Prodrla je 25 metara u zadnja 24 sata", objasnio je Aguilar.(hina/metro-portal)

16.09.2010. 10:28:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh