« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
WIKILEAKS

Medvjed Bruno Amerikancima objasnio psihologiju Nijemaca

Revni službenici američkog konzulata u Muenchenu napisali u depeše o medvjedu koji je posjetio Njemačku

Medvjed
Medvjed (Shutterstock)
Više o

medvjed

,

WikiLeaks

U materijalima WikiLeaksa koje zadnjih dana objavljuju svjetski mediji našao se i jedan medvjed slovenskog podrijetla jer je službenicima američkog konzulata u Muenchenu objasnio psihologiju Nijemaca i njihov odnos prema prirodi - vole je, osobito kad je ukroćena i stavljena pod kontrolu.

U južnu njemačku pokrajinu Bavarsku u ljeto 2006. godine dolutao je iz talijanske pokrajine Trentino, prešavši Alpe, smeđi medvjed koji je odmah postao atrakcija budući da je u Njemačkoj ta vrsta davno istrijebljena. Mediji su ga nazvali medvjed "Bruno" zbog boje kože, ali i u pogrešnom uvjerenju da se radi o talijanskom medvjedu na privremenom boravku u Bavarskoj. Nakon što je ustrijeljen, oznake su pokazale da se radi o potomku "Jože" i "Jurke", medvjeđeg para kojega je Slovenija koju godinu ranije darovala talijanskoj pokrajini Trentino, u cilju obnove medvjeđe populacije u tom dijelu Italije.

Iako je u ljeto 2006. izazivao simpatije bavarske javnosti, osbito medija i djece, nije se prilagodio novom okolišu, klao je ovce i tako ljutio bavarske seljake, pa ga je bavarski premijer Edmund Stoiber nazvao "medvjedom-problemom", a na kraju je morao biti ustrijeljen.

Revni službenici američkog konzulata u Muenchenu u svojoj su depeši u Washington u komentaru tog slučaja koji je nekoliko mjeseci okupirao bavarsku vladu ocijenili da on ilustrira njemačku psihologiju: Iako imaju jake ekološke pokrete i vole prirodu, Nijemci preferiraju ukroćenu prirodu koja je dovedena pod kontrolu, a ne divlja. I od medvjeda očekuju da se prilagodi, što "Brunu" nije uspjelo, pa je morao umrijeti.

Priču o Brunu u depeši s WikiLeaksa slovenski mediji prenijeli su iz njemačkog tiska.

Slovenija je proteklih godina više primjeraka svojih smeđih medvjeda darovala i Francuskoj, u pokušajima obnove medvjeđih staništa u Pirinejima, ali je i tamo između medvjeda i lokalnog stanovništva, osobito ovčara, dolazilo do konflikata.(hina/metro-portal)

05.12.2010. 10:39:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh