« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NIJE PROZAPADAN

Medvedevu je lakše pregovarati s Janukovičem

Predsjednici Rusije i Ukrajine u Kijevu su potpisali tri političke deklaracije, poklonili se Grobu neznanog junaka, a posebno su razgovarali o energetici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Viktor Juščenko

,

Viktor Janukovič

,

Mandy Ingber

,

yogalosophy

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Ukrajini iskazom zadovoljstva što je na čelu novi predsjednik države Viktor Janukovič s kojim mu je lakše pregovarati nego s njegovim prozapadno orijentiranim prethodnikom, javljaju agencije.

Janukovič je naslijedio prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka za čijeg su mandata odnosi s Moskvom bili na najnižoj razini. Dolaskom na dužnost Janukovič je izveo spektakularno približavanje s Rusijom.

"Trgovina, poslovni kontakti, sve postaje aktivnije i barem u malom dijelu zahvaljujući činjenici da ukrajinska država ima novu upravu", rekao je prije početka razgovora s kolegom, prenosi Reuters.

Janukovič je najavio pokretanje gospodarskih reformi u zemlji i istaknuo kako Ukrajina pritom računa na potporu Rusije.

Predsjednici Rusije i Ukrajine na sastanku u ponedjeljak potpisali su tri političke deklaracije, o europskoj sigurnosti, sigurnosti Crnomorske regije i Pridnjestrovlja. Dvojica lidera potpisali su i više međudržavnih sporazuma, među kojima o zajedničkom korištenju ruskog sustava satelitske navigacije Glonass, o suradnji u zračnom prostoru te razvoju znanstveno-obrazovne i kulturne suradnje, prenijela je agencija Interfax. Posebna tema razgovora je suradnja u energetici.

Dvojica predsjednika poklonila su se na Grobu neznanog junaka i prisustvovala komemoraciji za žrtve Velike gladi 1932.-1933., a sve pod obilnom kišom u čemu je Medvedev vidio veliku simboliku i poručio "Ova kiša oprat će sve što je bilo loše u prošlosti".

Dio Ukrajinaca koji je prozapadno orijentiran nezadovoljan je zbližavanjem s Moskvom te optužuje Janukoviča za "veliku izdaju", piše agencija AFP. U ponedjeljak je samo stotinjak prosvjednika izrazilo neslaganje s Rusijom uz transparente "dolje ruski okupatori", javlja agencija dpa i navodi da su prosvjedi bili mirni, a broj policajaca malen.

Janukovič je u travnju produljio koncesiju luke Sevastopolj u Crnome moru ruskoj mornarici do 2042. godine, u zamjenu za jeftiniji ruski plin, ali je kao nepovoljan za Kijev odbacio moskovski prijedlog o spajanju ruskog naftnog diva Gazprom s ukrajinskim Naftogasom. U izjavi novinarima on je branio novi smjer Kijeva kazavši "te odluke nisu samo u interesu obiju zemalja, već se poklapaju s mišljenjem ukrajinskog i ruskog naroda", piše dpa. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 18:50:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh