« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GOSPODARSKE VEZE

Medvedev želi da francuske tvrtke pomognu modernizaciji Rusije

Ističući francusko-rusko strateško partnerstvo francuski čelnici nisu našli shodnim postaviti pitanje stanja ljudskih sloboda i prava u Rusiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Francuska

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

gospodarska suradnja

,

modernizacija

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev je u utorak, drugog dana državnog posjeta Parizu pozvao francuske tvrtke da sudjelovanje u modernizaciji Rusije ulaganjem u njegovu zemlju.

"Nemoguće je zamisliti odnose između Rusije i Francuske bez gospodarskih veza", izjavio je Medvedev tijekom susreta s ruskim i francuskim poslodavcima.

Gospodarstvo ima važnu ulogu u partnerstvu koje pokušavaju pokrenuti predsjednici Nicolas Sarkozy i Dmitri Medvedev kojeg u Parizu prati nekoliko ruskih magnata, među kojima milijarder Mihail Prokorov i Oleg Deripaska.

U ponedjeljak navečer nakon razgovora u Elizejskoj palači potpisana su dva velika ugovora: GDF Suez je s ruskim Gazpromom potpisao memorandum o povećanju isporuka plina i ulasku francuske kompanije u projekt "Sjeverni tok", a industrijska tvrtka Alstom je potvrdila da će preuzeti 25 posto ruskog proizvođača vlakova Transmasholding u početnom iznosu od 75 milijuna dolara.

Francuska je 6. ulagač u Rusiji i 9. trgovinski partner, daleko iza Njemačke. Ističući francusko-rusko strateško partnerstvo francuski čelnici nisu javno postavili pitanje stanja ljudskih sloboda i prava u Rusiji, koje sve specijalizirane organizacije drže neprihvatljivim. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 00:00:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh