« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BOLJI ODNOSI

Medvedev potvrdio približavanje Moskve i Varšave

Pomoć i sućut ruskih vlasti i naroda općenito nakon nesreće neočekivana su promjena u odnosima dviju zemalja koje godinama obilježava veliko nepovjerenje

(Getty Images)
Više o

Poljska

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

Nazočnost ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva na pogrebu tragično poginulog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u Krakovu u nedjelju, unatoč paralizi zračnog prometa zbog oblaka vulkanskog pepela nad Europom, snažan je simbol približavanja Varšave i Moskve od nesreće poljskog predsjedničkog zrakoplova, piše France presse.

Poljski predsjednik i njegova supruga poginuli su s još 94 ljudi u zrakoplovnoj nesreći 10. travnja u blizini Smolenska u Rusiji, putujući u Katin u povodu 70. godišnjice sovjetskog pokolja 22.000 poljskih časnika i intelektualaca.

S obzirom na odsutnost ostalih velikih svjetskih čelnika poput američkog predsjednika Baracka Obame i njemačke kancelarke Angele Merkel, zbog blokade zračnog prometa, Medvedev je daleko najvažniji strani čelnik koji je nazočio pogrebu.

Medvedev je u nedjelju ocijenio da je približavanje Rusa i Poljaka "neophodno". "Tragedije mogu izazvati različite osjećaje, no one često približavaju i mislim da je upravo to neophodno stanovnicima naše zemlje i Poljacima", rekao je Medvedev u izjavi nakon pogreba koju je prenijela televizija.

Malo zemalja u svijetu suočeno je tako teškom poviješću kao Rusija i Poljska: poljska pobuna protiv ruskog cara 1863., poljsko-sovjetski rat 1920., pakt Molotov-Ribbentrop 1939. koji je doveo do podjele Poljske, varšavski ustanak protiv nacista dok su sovjetske snage bile pred gradom 1944. te sovjetski pokolj 22.000 poljskih časnika i intelektualaca u Katinskoj šumi 1940.

No tragična pogibija Lecha Kaczynskog i strašna ironija sudbine da se to dogodilo na putu poljskog izaslanstva na obilježavanje godišnjice pokolja u Katinskoj šumi mogli bi također ostaviti trag u povijesti dviju zemalja. Godišnjica pokolja u Katinskoj šumi obilježena je 7. travnja u nazočnosti ruskog premijera Vladimira Putina i poljskog premijera Donalda Tuska. No Kaczynski, nacionalist poznat po tome da nije bio baš prijatelj Rusije, odlučio je posjetiti Katin tri dana poslije, navodno da izbjegne političke komplikacije.

Zamjenik poljskog predsjednika Bronislaw Komorowski izrazio je u nedjelju nadu da će Moskva dopustiti da se sazna istina o događajima u Katinu. "Riječi i geste ruskog društva, riječi i geste ruskog predsjednika ovdje u Krakovu te ruskog premijera ... bude nam nadu da ćemo saznati svu istinu o zločinu u Katinu", rekao je na pogrebnoj misi.

"Tragedija u Katinu zločin je Staljina i njegovih mnogobrojnih pristaša", rekao je Medvedev. "Potrebna su dodatna istraživanja", dodao je, "no stajalište ruske države o tome je pitanju već dugo formulirano i ostaje nepromijenjeno".

Dan nakon smrti poljskog predsjednika, ruska televizija iznenadila je cijeli svijet emitiravši na kanalu Rusija 1 film Andrzeja Wajde "Katin" iz 1997., koji je do tada u Rusiji bio tabu premda je Rusija početkom 1990-ih priznala krivnju za taj zločin. (hina/metro-portal)

18.04.2010. 21:37:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh