« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KOMPLIMENTI

Medvedev: Berlusconi je najautoritativniji član skupine G8

Medvedev summite skupine G8 smatra važnima i odbacuje optužbe da se radi o elitističkim brbljaonicama

Berlusconi G8
Berlusconi G8 (Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Dmitrij Medvedev

,

summit G8

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je pohvalio talijanskog premijera Silvia Berlusconia kao "najautoritativnijeg i najiskusnijeg" čelnika skupine G8. Taj je kompliment uslijedio nakon što je Berlusconi, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Milanu, pozvao na zadržavanje sadašnjeg formata po kojem čelnici G8 - SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Rusija, svake godine održavaju sastanke na vrhu o svjetskim pitanjima.

Neki kritiziraju summite kao elitističke brbljaonice na kojima se postiže malo konkretnih rezultata, no 44-godišnji Medvedev kaže da su važni jer svjetskim čelnicima, od kojih su neki novi na globalnoj sceni, omogućuju razmjenu mišljenja i stavova.

"Među njima, najautoritativniji i najiskusniji bez sumnje je Silvio Berlusconi. Uvijek pažljivo promatram što Silvio radi i kako odgovara na pitanja", rekao je Medvedev.

Berlusconi, 73-trogodišnjak s tri mandata talijanskog premijera, obilježio je brojnim gafovima neke od prošlih susreta sa svojim kolegama.

Tako je tijekom sastanka s Medvedovom u Moskvi 2008. opisao tada novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obamu kao "preplanulog", a kasnije je odgovarajući na kritike pojasnio kako je mislio reći "sladak". Takvih lapsusa nije bilo u petak kada su se Berlusconi i Medvedev usredotočili na razgovore o gospodarskim odnosima Italije i Rusije.

Italija je treći ruski trgovinski partner, iako se međusobna robna razmjena u 2009. smanjila za 30 posto zbog svjetske gospodarske krize.(hina/metro-portal)

23.07.2010. 23:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh